Politerno > Україна і світ > Спостерігачів не пустили на засідання ДВК, перші порушення – ОПОРА

Спостерігачів не пустили на засідання ДВК, перші порушення – ОПОРА

  • 31 Березня, 2019
  • 1272 Переглядів
  • Comments Off

На Волині у с. Новостав Горохівського району спостерігача ОПОРИ не допустили на ранкове засідання дільничної виборчої комісії на дільниці №070091. 

Про це 31 березня повідомили у прес-службі ОПОРИ.

“Спостерігач прибув на дільницю, аби бути присутнім на засіданні, однак його не впустили. Голова комісії повідомила, що всіх запустять о 8 годині ранку. На місце інциденту викликали поліцію, спостерігач ОПОРИ подасть відповідну заяву”, – зазначили в організації. 

Також в ОПОРІ повідомили про аналогічну ситуацію на Рівненщині, де спостерігача не пустили на засідання ДВК на дільниці №560530 (с. Остріїв Млинівського району).

“Голова комісії сказала, що “згідно законодавства не мали права пускати”. На ДВК спостерігач прибув о 7:20 ранку, двері на дільницю були зачинені. На вимогу спостерігача допустити його на засідання поліцейський вийшов та сказав, що до нього вийде голова дільничної виборчої комісії. Попри повторні звернення до початку голосування (8:00) спостерігача не допустили на ранкове засідання”, – йдеться у повідомленні. 

За даними ОПОРИ, на виборчій дільниці №650386 в с.Нижні Сірогози в межах 185-го виборчого округу у Херсонській області зіпсовано 1293 бюлетені: представники комісії поставили штамп “Вибув”  навпроти прізвища кандидата в президенти Олександра Мороза. 

Також на Волині ОПОРА зафіксувала перші порушення, пов’язані з роботою дільничних виборчих комісій та приховану агітацію, імовірно пов’язану із трьома кандидатами у президенти.

Зокрема, станом на 7:30 ранку 31 березня на дільниці №070366 у с.Доротище Ковельського району (округ №21) зафіксував, як принаймні двом особам виписували посвідчення на порожніх проштампованих бланках від ОВК просто у приміщенні дільниці.

“На прохання спостерігача надати відповідну постанову про призначення вказаних осіб у комісії відмовили. Відтак доказів призначення саме цих осіб до складу комісії спостерігачеві не надали. ОПОРА вбачає у цьому випадку перевищення повноважень з боку ДВК”, – заявили в організації. 

У “день тиші” та станом на 7:00 31 березня спостерігачі виявили приховану агітацію, виконану в стилістиці попередніх агітматеріалів трьох кандидатів у президенти, у межах округів №19, №20, №22 та №23.

“Це були матеріали, виконані із застосуванням схожих шрифтів, кольорової гами, розміщення тексту на площині тощо щодо агітматеріалів, які кандидати використовували у рамках своїх кампаній. На рекламних площинах помітили  матеріали із гаслами “Виходь за рамки”, а також “Не втрать ще 5 років. 31 березня!”. Білборди з останнім гаслом виявили наразі лише на території округу №23″, – повідомили в ОПОРІ. 

На низці сітілайтів та білбордів виявляли приховану агітацію, виконану у стилістиці ще двох кандидатів у президенти – з гаслом “Змінюй” та білборди “Думай” у вказаних округах.

Станом на 9:00 на виборчих дільницях Київської області  фіксується затримка у відкритті дільниць, передчасне відкриття сейфу, недостатня кількість бюлетенів, невідповідність приміщень ДВК технічним вимогам, агітація біля приміщень ДВК та портрети кандидата у Президенти у приміщеннях виборчих дільниць.

У Житомирській області на дільниці у Коростені дільнична комісія дозволила виборцям проголосувати до 8:00 – до початку виборчого процесу. Також спостерігачі ОПОРИ фіксують голосування виборців без паспортів на дільниці у Черняхівському районі.

Разом з тим рух ЧЕСНО повідомляє, що у Харкові зафіксували приховану агітацію у день виборів – борд зі стилістикою політичної реклами Петра Порошенка.

За повідомленням руху, на одній із дільниць у Дніпропетровській області 30 березня бюлетені зберігали у кастрюлі, про що повідомив депутат Криворізької міськради Микола Колесник.

Читайте також: Скупка голосів для Петра у Дніпрі: роль Павелка і “Наріка”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE