Politerno > Україна і світ > Корнейчук: “Порошенко і Коломойський розіграли великий спектакль”

Корнейчук: “Порошенко і Коломойський розіграли великий спектакль”

  • 10 Квітня, 2019
  • 16832 Переглядів
  • Comments Off

Завдання було зробити Президентом будь-яку людину, крім Тимошенко, яка обіцяла, що в першу чергу, покарає Порошенка і його команду.

До Центрвиборчкому передали останній електронний протокол з результатами голосування в першому турі президентських виборів. За результатами обробки 100% протоколів у Зеленського – 30,24% голосів, у Порошенка – 15,95%, у Тимошенко – 13,4%. Зеленський запропонував Юлії Тимошенко, яка посіла третє місце в першому турі президентських виборів, стати арбітром на дебатах між ним і Порошенком. Голос UA вирішив розібратися, чи чекати провокацій у другому турі виборів, чи повернеться до Ігоря Коломойського «Приватбанк» в разі перемоги Зеленського, і яка роль уготована Порошенкові, розпитавши про це політичного експерта Дмитра Корнейчука.

– Дмитре, чому Юлія Тимошенко заявила, що не оскаржуватиме результати волевиявлення громадян?

– Тимошенко не буде оскаржувати результати виборів, тому що судова система перебуває під контролем чинного Президента, який займався фальсифікаціями. В основному вони відбувалися під час підрахунку голосів. Не стільки в день голосування, скільки в день підрахунку. Судитися з Порошенком марно, тому що феміда не винесе рішення на її користь. Якщо говорити про домовленості з іншими політичними силами, то Тимошенко на прес-конференції заявила, що не підтримує жодного з кандидатів, які вийшли до другого туру: ні Порошенка, ні Зеленського. Вона готується до парламентських виборів.

Перший тур показав, що Президентом стає Зеленський. За ті півроку, які він буде Президентом, його рейтинг значно зменшиться. На виборах Зеленський зібрав всі протестні голоси, велика частина з яких повинна була відійти Тимошенко. У підсумку ми побачимо «перетікання» виборців Зеленського з західної та центральної України на користь Тимошенко. Тому у неї великі шанси завести одну з найбільших фракцій на парламентські вибори.

– Чи слід чекати провокацій у другому турі виборів?

   Те, що ми спостерігали 31 березня, – великий спектакль, який розіграли Порошенко і олігарх Ігор Коломойський. Заздалегідь було зрозуміло, що Порошенко не стане Президентом, з ким би він не вийшов у другий тур. Завдання було зробити Президентом будь-яку людину, крім Тимошенко, яка обіцяла, що в першу чергу, покарає Порошенка і його команду. Було прийнято компромісне рішення зробити Президентом Зеленського. Це влаштовує Порошенка, тому що при Президентові Зеленському він спокійно залишиться в країні і поведе свою політсилу на парламентські вибори. Зеленський для Порошенка найбільш компромісний варіант. Надзавдання команди Президента полягало в тому, щоб вивести Президента до другого туру. За допомогою фальсифікацій вони це і зробили. Тепер будуть імітувати протистояння в другому турі. Реально зрозуміло, що Президентом стає Зеленський, а Порошенко цей варіант влаштовує.

– Тобто Порошенко залишиться в країні і йому нічого не загрожує?

Так. Порошенко на цих виборах найбільше переживав, що якщо він програє і до влади пройде Тимошенко, то йому доведеться бігти з країни. Ще й можуть не дати забрати все награбоване. Оскільки його не можна було зробити Президентом, необхідно було провести операцію “наступник”. Тобто поставити лояльного Президента, який не чіпатиме Порошенка.

Читайте також: Як крали голоси у Юлії Тимошенко

– Як же особистісний конфлікт Порошенка і Коломойського на тлі «Приватбанку»?

– Проблема українців полягає в тому, що вони забувають багато речей. По-перше, якщо згадати 2014 рік, то Коломойський був одним з ключових олігархів, який допоміг Порошенкові прийти до влади. Вся медіамашина Коломойського працювала на прихід Порошенка до влади в першому турі. Нам показували імітацію конфлікту між Порошенком і Коломойським. Якщо ми подивимося історію «Приватбанку» і як звідти виводилися гроші, то ця схема могла діяти тільки за участю двох людей: і Коломойського, і Порошенка. Тобто без команди Порошенка не вливалися б мільярди рефенансування з Нацбанку, протягом декількох років він не закривав би очі на те, що виводилися гроші. Тому існувала певна кругова порука. Коломойський з Порошенком разом викачали гроші з «Приватбанку» і далі скинули його під виглядом націоналізації на плечі бюджету. Українці за це заплатили зі своїх кишень.

Незважаючи на заяви про те, що «Приватбанк» був пограбований, не було заведено кримінальних справ протягом трьох років. Практично всі менеджери Коломойського залишилися на підприємствах, де у держави є свій пакет акцій. Наприклад, «Укрнафта», де ніхто не поміняв людей Коломойського. ЗМІ подають імітацію певного конфлікту між Порошенком і Коломойським. Насправді його немає. Під президентські вибори для того щоб накачати рейтинг Зеленського і спонукати протестний електорат за нього голосувати, організували «войнушки» між «1 + 1» і Президентом. Це робилося для того щоб можна було звинуватити Коломойського в зв’язках з президентом і щоб українці повірили, що Зеленський реально опозиційний кандидат. Це завдання вдалася виконати і більше 5 мільйонів українців за нього проголосували, так як були абсолютно впевнені, що він опозиційний кандидат.

– Чи повернеться до Коломойського «Приватбанк» в разі перемоги Зеленського?

– Коломойському не потрібен «Приватбанк». Всі кошти, за різними підрахунками, це близько 150 мільярдів гривень, були з нього виведені. Тобто Коломойський не просто компенсував собі всі збитки, а ще й на цьому багато разів заробив і ще в судах намагається відсудити гроші у держави. Тому Коломойському не потрібен «Приватбанк», для нього це списаний актив, який не представляє ніякого інтересу. Ніхто йому не повертатиме банк, тому що він йому просто не потрібен. Контроль Коломойського за підприємствами, які його завжди цікавили – це нафторинок, транзит нафти та інше … Як тільки Зеленський стане Президентом, на ці ласі схеми повернуться люди Коломойського, яких потіснив Порошенко.

– Яка роль буде у Порошенка?

Завдяки Зеленському стався викид пари в суспільстві, яке знаходилося на межі соціального вибуху. Протестний електорат проголосував за Зеленського і тим самим помстився Порошенкові. У суспільства вже не буде запиту для помсти Порошенку. Тому він залишиться в країні, і суспільство не буде вимагати відкриття кримінальних справ проти нього.

БПП буде намагатися пройти в парламент, оскільки є домовленості між Коломойським і Порошенком, партії допоможуть туди потрапити.  

Все, що відбулося 31 березня – українців розвели по тій самій схемі, що й в 2014 році, коли дали нове міфічне обличчя політику, за якого всі проголосували. Обирали його під гарантії, що він не чіпатиме олігархів, які приводили до влади Януковича і його команду. Порошенко виконав це завдання. Всі спокійно сидять за кордоном і навіть в Україні. Відповідно, таке ж завдання лежить на Зеленському: спокійно дати піти Порошенкові і його команді. Саме піти, а не втекти …  

Читайте також: “Батьківщина” монолітна, як ніколи і готова наводити в країні лад після виборів у Раду – Рябчин

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE