Politerno > Україна і світ > Команда Зеленського назвала пріоритети в податковій політиці

Команда Зеленського назвала пріоритети в податковій політиці

  • 25 Квітня, 2019
  • 1334 Переглядів
  • Comments Off

Данило Гетманцев

Команда новообраного президента Володимира Зеленського планує просувати законопроект про податок на виведений капітал і реформувати систему оподаткування.

Про це повідомив “НВ Бізнес” Данило Гетманцев, який відповідає в команді Зеленського за правове регулювання економіки і публічні фінанси, в тому числі оподаткування.

Гетманцев виділив 6 податкових напрямків, на яких сфокусується команда Зеленського:

зміна податкової політики – фіскальний ухил, плани збору податків будуть скасовані;

діджіталізація податкових процедур. Всі податкові процедури повинні бути переведені в електронну форму;

реформа оподаткування доходів, в т.ч. податкова амністія;

реформа фіскальних органів;

забезпечення інформатизації та податкова прозорість;

забезпечення міжнародного співробітництва в сфері оподаткування.

Для реалізації цих напрямків на першому етапі нова адміністрація сконцентрується в першу чергу на законопроектній роботі, зокрема:

просування закону про податок на виведений капітал;

розробка закону про податкову амністію капіталів;

законопроект про Службу фінансових розслідувань;

законопроект про імплементацію в законодавство України плану BEPS;

законопроект про реформу відповідальності за податкові правопорушення (в т.ч. декриміналізація ст.205 Кримінального кодексу);

законопроект про внесення змін до законів України у зв’язку з ратифікацією FATCA і угод про міжнародний обмін податковою інформацією;

законопроект про податкову прозорості.

Довідка:

У Світовому банку заявили, що заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Президент Порошенко в березні минулого року відклав подання законопроекту про податок на виведений капітал до парламенту через позицію міжнародних партнерів. У липні 2018 року він вніс до Верховної Ради закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал з урахуванням пропозицій про відповідні бюджетні компенсації.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована – 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

Читайте також: Перші десять рішень Зеленського в разі перемоги і думки експертів

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE