Politerno > Україна і світ > Рада просить світ не визнавати паспорти РФ на Донбасі

Рада просить світ не визнавати паспорти РФ на Донбасі

  • 25 Квітня, 2019
  • 1061 Переглядів
  • Comments Off

Комітет із закордонних справ Верховної Ради розробив звернення до країн світу з вимогою не визнавати законність отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу, а також посилити санкції.

За проект постанови №10259 проголосували 230 нардепів з необхідних 226.

Перед цим виступила голова комітету Ганна Гопко, яка зазначила, що парламент має жорстко оцінити дії Кремля.

За її словами, указ президента РФ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО порушує міжнародне право і може значно погіршити стан людей, які проживають на окупованих територіях і можуть зазнавати утисків у разі відмови від громадянства РФ.

“А нашим міжнародним партнерам дати чіткий заклик щодо того, скільки ще треба агресивних дій РФ, щоб ви були готові до жорстких дій”, – сказала вона і наголосила на необхідності посилення санкцій.

У документі вказується, що проект постанови розроблено з метою засудження протиправних дій керівництва РФ, що порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, засудження міжнародним співтовариством, у тому числі парламентами іноземних держави та міжнародними організаціями, деструктивних та злочинних дій російської влади, посилення, у цьому зв’язку, режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ

Перед голосуванням лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко заявив, що його фракція не буде голосувати за постанову, якщо там будуть згадки про мінські угоди, оскільки ніколи їх не визнавала і вважала зрадницькими.

Голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк пообіцяв звернутися до Служби безпеки, з проханням перевірити такі “державницькі” вислови Ляшка.

Спікер Парламенту Андрій Парубій попросив всіх об’єднатися і зазначив, що слова про МІнські угоди у постанові будуть замінені на “міжнародне право” і “міжнародні угоди”.

Він додав, що документ підписали майже всі голови фракцій.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Згідно з указом, розгляд заяв про прийняття до громадянства РФ жителів окупованого Донбасу здійснюється в термін до 3 місяців із дня подачі заяви та необхідного переліку документів.

Україна вже звернулася до Ради безпеки ООН у зв’язку з цим указом.

У команді новообраного президента України Володимира Зеленського заявили, що видачею російських паспортів в ОРДЛО РФ визнала свою відповідальність як держави-окупанта.

Згодом стало відомо, що жителі окупованих територій Донбасу зможуть отримати російське громадянство без відмови від українського.

25 квітня Євросоюз назвав указ Путіна про паспортизацію жителів ОРДЛО ще одним посяганням РФ на суверенітет України.

Читайте також: Що стоїть за рішенням Путіна про видачу паспортів РФ жителям ОРДЛО

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE