Politerno > Україна і світ > Зеленський збере позачергову сесію ВР, щоб міняти кадри і закон про вибори

Зеленський збере позачергову сесію ВР, щоб міняти кадри і закон про вибори

  • 21 Травня, 2019
  • 2559 Переглядів
  • Comments Off

Президент Володимир Зеленський має звернутись до спікера з вимогою скликати позачергове засідання Верховної Ради на якому має розглядатись одночасно зміна виборчого закону та кадрові призначення.

Про це розповіли лідери парламентських фракцій після консультацій з главою держави в Адмінстрації президента 21 травня.

За їхніми словами, екстрене засідання можна провести вже у середу.

Зокрема лідер фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко зазначила, що після указу президента про дострокове припинення її повноважень Верховна Рада не зможе ухвалювати деякі рішення:

“Після розпуску парламенту він не матиме повноважень, зокрема і щоб міняти виборчий закон”, – заявила Тимошенко.

“Ми запропонували президенту своїм порядком денним, вийти з внесенням змін до закону про вибори… Ми також запропонували на цій позачерговій сесії внести для зміни всіх силовиків, яких він має право звільнити: генерального прокурора, голову СБУ, міністра оборони і міністра закордонних справ”, – сказала Тимошенко.

На її думку, Зеленський має підстави порушити також питання зміни голови Нацбанку.

В свою чергу радник президента з юридичних питань Андрій Богдан, відповідаючи на запитання журналістів щодо дати проведення позачергового засідання Ради, сказав наступне:

“Ми будемо пропонувати провести її завтра, оскільки самий оптимальний строк публікації указу (про розпуск парламенту –ред.), щоб дотримати всі норми Конституції, – завтра”.

Богдан також заявив, що згідно з українським законодавством, Рада зможе виконувати свої функції після президентського указу про розпуск, але погоджується, що зможе приймати не всі рішення.

“Так, ми вважаємо… це передбачено Конституцією, що Верховна Рада складає свої повноваження перед новообраним парламентом з моменту складення присяги останнім. Тому Верховна Рада діє, буде розглядати закони. Інше питання явка депутатів і виконання ними своїх повноважень”, – сказав він.

Богдан зазначив, що президент Володимир Зеленський в своєму указі про розпуск парламенту буде опиратися на норми Конституції.

“Пункт перший статті 90 (Конституції України – ред.) – це відсутність коаліції у Верховній Раді”, – сказав він, відповідаючи на питання, яка причина буде вказана в указі президента про розпуск Верховної Ради.

“Указ президента не може ґрунтуватися на будь-яких рішеннях будь-яких суддів. В даному випадку – це буде оцінка правової ситуації, що склалася у Верховній Раді. Цей указ буде ґрунтуватися виключно на Конституції України”, – додав Богдан.

Співголова депутатської групи “Партія “Відродження” Віталій Хомутиннік після зустрічі розповів, що президент Володимир Зеленський пропонує на позачерговому засіданні Верховної Ради змінити виборче законодавство і зменшити прохідний бар’єр до парламенту.

“Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести декілька правок. Внести коротенький законопроект із декількома правками. Перша правка – скасувати мажоритарну систему. Друга правка – знизити бар’єр до 3 відсотків”, – сказав він.

“Ще дискутувалася третя правка, вона була запропонована від фракцій. Це уточнення норм про імперативний мандат”, – додав Хомутиннік.   

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко поівдомив, що президент Володимир Зеленський і лідери фракцій Верховної ради попередньо домовилися про проведення дострокових парламентських виборів 21 липня 2019 року. 

При цьому він заявив, що указ президента, швидше за все, буде завтра.

“Консультації пройшли. Орієнтовно вибори на 21 липня. Але ми повинні змінити виборче законодавство”, – зазначив Ляшко.

Ляшко повідомив, що Зеленський направить голові парламенту листа для проведення позачергового засідання ВР для зміни виборчого законодавства.

На зустрічі були присутні голова Верховної ради Андрій Парубій, віце-спікери Ірина Геращенко та Оксана Сироїд. Крім того у зустрічі брали участь Артур Герасимов, голова фракції партії “Блок Петра Порошенка”; Максим Бурбак, голова фракції партії “Народний фронт”; Вадим Новинський, голова фракції партії “Опозиційний блок”; Олег Березюк, голова фракції партії “Самопоміч”; Олег Ляшко, голова фракції Радикальної партії; Юлія Тимошенко, голова фракції партії “ВО “Батьківщина”; Ярослав Москаленко, голова депутатської групи “Воля народу”; Віталій Хомутиннік, співголова депутатської групи “Партія “Відродження”. Також на зустрічі була присутня голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Зазначимо, згідно ст. 90 Конституції рішення про дострокове припинення повноважень Верховної ради приймається президентом після консультацій з головою Верховної ради, його заступниками та головами депутатських фракцій.

Як повідомлялось, лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко влаштував онлайн-трансляцію в Адміністрації президента на консультаціях парламентських фракцій з Володимиром Зеленським, але охорона змусила його вимкнути телефон.

Нагадаємо, 20 травня у Верховній Раді відбулася інавгурація шостого президента України Володимира Зеленського.

Під час урочистої промови на інавгурації у парламенті президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.

Також стало відомо, що президент Володимир Зеленський запросив голів фракцій Верховної Ради на ранок вівторка в Адміністрацію президента на консультації з питання розпуску парламенту.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE