Politerno > Україна і світ > Вперше за 20 років Україну відвідає прем’єр-міністр Ізраїлю

Вперше за 20 років Україну відвідає прем’єр-міністр Ізраїлю

  • 11 Серпня, 2019
  • 1011 Переглядів
  • Comments Off

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вперше за 20 років відвідає Україну.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило, що Нетаньягу прибуде до Києва 18 серпня, пише Радіо Свобода.

Як повідомляє The Times of Israel з посиланням на офіс прем’єр-міністра Ізраїлю, візит глави уряду Ізраїлю заплановано на 18-20 серпня.

Нетаньяху має намір зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та відвідати Меморіальний центр у Бабиному Яру.

Довідка: Востаннє Біньямін Нетаньяху приїжджав до України під час своєї першої каденції на посаді прем’єр-міністра – у 1999 році.,

Прем’є-міністр Ізраїлю стане першим іноземним лідером, який відвідає Київ з моменту вступу Зеленського на посаду глави держави.

У квітні Нетаньяху у телефонній розмові привітав новообраного президента України Володимира Зеленського, висловивши надію на “продовження хороших відносин між країнами” і запросив його відвідати Ізраїль.

Згодом Зеленський провів зустріч з українськими рабинами і міністром з питань навколишнього середовища Ізраїлю. В Єрусалимі зустріч назвали дуже позитивною, заявивши, що Зеленський “дуже добре налаштований по відношенню до єврейської держави”.

21 січня 2019 року Ізраїль і Україна підписали угоду про зону вільної торгівлі. Тоді Нетаньяху заявив про “міцні” ізраїльсько-українських відносини, які мають “глибоке історичне і культурне коріння”.

Нова ЗВТ передбачає фактично повне скасування ввізних мит на промислові товари, за виключенням ювелірних виробів. Більшість мит на ці товари – близько 80% з боку Ізраїлю та 70% з боку України – мають бути скасовані одразу після набуття чинності угоди.

Переговори про ЗВТ між Україною та Ізраїлем почалися у 2015 році. У березні 2018-го прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що сторони домовилися про підписання договору про ЗВТ, а п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що чекає на візит прем’єр-міністра Ізраїлю до Києва для підписання відповідної угоди. 

11 липня Верховна Рада ратифікувала міжнародну угоду про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем.

7 серпня президент України підписав угоду про ЗВТ, в Ізраїлі ратифікація документа відбудеться після виборів до Кнесету, призначених на вересень 2019 року.

17 вересня відбудуться перші в історії Ізраїлю повторні парламентські вибори.

За підсумками виборів в Кнесет, які відбулися 9 квітня, очолювана Нетаньягу партія «Лікуд» і новий центристський блок «Синьо-білі» отримали по 35 депутатських мандата (з 120). Однак з урахуванням попередніх коаліційних домовленостей між партіями і блоками на виборах в парламент Нетаньягу забезпечив собі підтримку 65 депутатів.

Основною проблемою, яка призвела до кризи, стала неможливість Нетаньягу домовитися з Авігдором Ліберманом – лідером партії «Наш дім – Ізраїль», за яку голосують переважно вихідці з країн колишнього СРСР. Нетаньягу відмовився підтримати пропозицію Лібермана виступити з законом, який дав би можливість призивати в армію ортодоксальних євреїв.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE