Politerno > Україна і світ > Forensic Architecture оприлюднила нові докази участі військ РФ у боях під Іловайськом

Forensic Architecture оприлюднила нові докази участі військ РФ у боях під Іловайськом

  • 19 Серпня, 2019
  • 1086 Переглядів
  • Comments Off

Нові докази участі російських військових у боях під Іловайськом у серпні 2014 року, які опублікувала британська дослідницька група Forensic Architecture, будуть використані у позовах українських добровольців проти РФ в ЄСПЛ.

Про це повідомляють україніські ЗМІ з посиланням на американське видання The Guardian.

Дослідники скористалися спеціальним програмним забезпеченням, завдяки якому можна було швидко проаналізувати 2500 годин відео, опублікованих жителями регіону на YouTube у період боїв. Також йдеться про численні знімки з супутників, на яких зафіксовані колони російської військової техніки на території України й танки Т-72Б3, які на той час використовувалися тільки російською армією.

“Оскільки Росія заперечує будь-яку причетність до подій на Донбасі, встановлення відповідальності Москви … є ключовим для судових справ. У зв’язку з цим Європейський центр захисту прав людини (EHRAC), який допомагає заявникам подати справу до ЄСПЛ, доручив Forensic Architecture зібрати переконливі докази участі Росії у боях під Іловайськом. Докази містять численні супутникові знімки російських збройних автоколон на території України і фіксацію нової моделі танка Т-72Б3, яка на момент боїв експлуатувалася лише російськими збройними силами”, – зазаначає The Guardian.

За даними Forensic Architecture, дослідники перевіряли і зіставляли геолокацію з інформацією про знищений російський танк з багатьох відео- і фотодоказів з відкритих джерел, відзнятих 29 серпня 2014 року в районі Іловайська, а точніше – біля н.п. Новодвірське.

“У період з серпня до вересня 2014 року поблизу Іловайська кілька разів було зафіксовано конкретну модель російського танка. Ми використовували цифрове моделювання для підтвердження цих спостережень, що явно вказує на російську військову присутність на сході України”, – зазначають дослідники.

Читайте також: Історія із “зеленим коридором” під Іловайськом – це гріх Порошенка, – Сенченко

В ЄСПЛ разом з тим наголошують, що спершу будуть виносити рішення за міждержавними позовами України проти Росії у зв’язку з конфліктом на Донбасі, перш ніж розглядати окремі справи за позовами фізичних осіб – громадян України. Позов українських добровольців – один з 4 тисяч, пов’язаних з анексією Криму і конфліктом на сході України.

Разом з тим закон, прийнятий в РФ два роки тому, дозволяє російським національним судам скасовувати рішення ЄСПЛ, якщо вони вважаються “несумісними з конституцією Росії”.

Читайте також: Віктор Муженко: службові квартири, Іловайськ та недбальство (Відео)

У 2017 році ми повідомляли, що станом на січень місяць того року головна військова прокуратура майже скінчила розслідування нападу на українських військових під Іловайськом 2014 року, коли було вбито 366 бійців ЗСУ.

Згідно висновків слідства, єдиною причиною, що призвела до Іловайської трагедії, є вторгнення збройних сил Росії в Україну та вчинення ними воєнних злочинів.

Після раптового вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ та їх маршу в напрямку Іловайська декілька батальйонів МВС та Нацгвардії потрапили в оточення значно переважаючих за чисельністю сил ворога.

Командування сил АТО почало перемовини з Генштабом РФ, аби відкрити українським військовим безпечні коридори для виходу з оточення, але представники російських збройних сил умисно затягували переговори, щоб облаштувати тактично вигідні вогневі позиції за маршрутом руху сил АТО.

29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками.

“За вказаних обставин вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, Збройні сили України понесли значні втрати озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн”, – розповідають у прокуратурі.

Як заявив тоді голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Андрій Сенченко повноцінного розслідування трагедії під Іловайськом не буде, поки Україну очолює Петро Порошенко.

У 2018 році голова моніторингової місії ООН із прав людини Фіона Фрейзер заявила, що влада України і Генпрокуратура приділяють недостатньо уваги “порушенням, учиненим українськими військовими” під час боїв в Іловайську.

У серпні 2018 року пошуковці, які займаються евакуацією тіл українських військових з окупованої території Луганської і Донецької областей, найбільше решток знаходили по маршруту, яким відходили з Іловайського котла.

За словами координатор “ЕВАКУАЦІЇ 200” підполковника Михайла Котелевського, 30-31 серпня та 1-2 вересня 2014 року на шляху, яким з Іловайського котла виходили українські підрозділи, восьма медична рота евакуювала близько 250 тіл загиблих.

“Медики збирали тіла на відкритій місцевості, а наші пошуковці – те, що не змогла забрати медична рота. Це ще 100-115 мішків із тілами та фрагментами загиблих”, – сказав він і додав, що рештки зберігали в рефрижераторних вагонах.

Читайте також: Андрій Сенченко: Для влади Іловайськ – жах і неминучість відповідальності за свої дії

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE