Politerno > Україна і світ > Пінчук сплатив $4 млн за звіт для Януковича, що виправдовував ув’язнення Тимошенко

Пінчук сплатив $4 млн за звіт для Януковича, що виправдовував ув’язнення Тимошенко

  • 18 Серпня, 2019
  • 2820 Переглядів
  • Comments Off

Український олігарх, зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук сплатив понад 4 мільйони доларів за складання американськими юристами Skadden Arps звіту 2012 року, замовником якого виступив уряд України і який представляв переслідування екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з боку уряду Віктора Януковича у позитивному світлі.

Інформацію про замовника та платника видатків розкрив Даг Шон, політолог Демократичної партії США, виступаючи в окружному суді Вашигтона в якості свідка у справі роботи на Україну колишнього радника Обами Грегорі Крейга, повідомляє УП з посиланням на “Голос Америки” та “Washington Examiner“.

Шон заявив, що отримав першу виплату обсягом 150 тисяч доларів від Фонду Пінчука і передав її юристам Skadden, а після того виплатами опікувався Манафорт.

Як відомо екс-юриста Обами Грегорі Крейга обвинувачують у наданні неправдивої інформації посадовцям Міністерства юстиції США стосовно його співпраці з Полом Манафортом на користь уряду України. Судовий розгляд справи почався 15 серпня і очікується, що триватиме два тижні. Якщо Крейга визнають винним, йому може загрожувати до 5 років ув’язнення і штраф до 250 тис. доларів.

Сторона обвинувачення під час судового засідання у п’ятницю припустила, що Крейг не зареєструвався в якості лобіста на користь іноземної установи, порушивши закон, щоб приховати роль Пінчука у звіті.

Прокурор заявив, що виплату від Пінчука було проведено через офшорні рахунки Манафорта на Кіпрі. 

Також Даг Шон заявив, що на запит Крейга у 2012 році про те, чи можна розкрити роль Пінчука та Шона у звіті, він відповів негативно. 

“Мій клієнт в Україні, Віктор Пінчук, захотів, щоб я пошукав висококваліфікованого юриста, якого можна було б долучити до проекту”, – повідомив Шон, розповідаючи, як долучив Крейга до роботи на користь українських клієнтів, пише Politico.

Сторона захисту наголосила, що зі свідчень Шона випливає, що Крейг не прагнув отримати роботу від Манафорта і спочатку не знав про участь у проекті цього політтехнолога.

Нагадаємо, як написало американське видання Bloomberg минулого року, завдяки оприлюдненим судовим документам, відома американська юридична фірма відігравала більшу роль, ніж вважалося раніше, допомагаючи біглому екс-президенту Віктору Януковичу утискати його основну політичну опонентку, Юлію Тимошенко.

Ця фірма, яка не називається у документах, але раніше згадувалася як “Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom”, у 2012 році підготувала доповідь, яку було використано для того, щоб виправдати ув’язнення тодішнім проросійським президентом Віктором Януковичем однієї зі своїх опонентів.

Також у 2018 році стало відомо, що скандальний політтехнолог Пол Манафорт дискредитував головну опонентку Віктора Януковича та Партії регіонів Юлію Тимошенко, таємно поливав брудом, розповсюджуючи наклепи щодо її причетності до замовлення вбивства та фейкові звинувачення у підтримці нею антисемітизму.

Про це йдеться в тексті обвинувачення спеціального прокурора Роберта Мюллера, фрагменти якого отримали журналісти. Кінцевою метою розробленої Манафортом на замовлення тодішньої української влади технології було позбавити лідера “Батьківщини” підтримки з боку Адміністрації Барака Обами.

Ще одне американське видання The Guardian минулого року повідомляло, що колишній політтехнолог “Партії регіонів” і екс-глава передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт ухвалював проведення таємних операцій, націлених проти Юлії Тимошенко.

Читайте також: Швидке чтиво: “євреї Обами” та інші шокуючі подробиці нових документів у “справі Манафорта”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE