Politerno > Україна і світ > Пошуковці знайшли під Іловайськом більше 100 мішків останків військових

Пошуковці знайшли під Іловайськом більше 100 мішків останків військових

  • 29 Серпня, 2018
  • 1590 Переглядів
  • 0

Пошуковці, які займаються евакуацією тіл українських військових з окупованої території Луганської і Донецької областей, найбільше решток знаходили по маршруту, яким відходили з Іловайського котла.

Про це в інтерв’ю УП розповів координатор “ЕВАКУАЦІЇ 200” підполковник Михайло Котелевський.

За його словами, 30-31 серпня та 1-2 вересня 2014 року на шляху, яким з Іловайського котла виходили українські підрозділи, восьма медична рота евакуювала близько 250 тіл загиблих.

Котелевський пояснив, що після цього з 3 вересня на територію Іловайська почали заїжджати представники “ЕВАКУАЦІЇ 200”, тому що протилежна сторона висунула ультиматум, який дозволяв евакуацію тіл виключно цивільними.

“Медики збирали тіла на відкритій місцевості, а наші пошуковці – те, що не змогла забрати медична рота. Це ще 100-115 мішків із тілами та фрагментами загиблих”, – сказав він і додав, що рештки зберігали в рефрижераторних вагонах.

В кінці листопада 2014 року вагони із загиблими поїхали на судово-медичну експертизу в Запоріжжя.

“Тому вийшов такий часовий розрив в евакуації решток”, – пояснив координатор.

З кінця грудня-початку січня 2015 року, зі слів Котелевського, динаміка покращилася і всі тіла почали доставляти в Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи.

Крім того він додав, що бойовики не надсилають своїх пошукових груп поза окупацію. Координатор припустив, що їм для цього не вистачає фінансування.

Військові пошуковці за 2017 рік повернули з непідконтрольної території останки п’яти військовослужбовців, які загинули у 2014-2015 роках.

Також він додав, що наразі експерти намагаються ідентифікувати 85 тіл, зниклих безвісти військовослужбовців.

Наступна ротація пошуковців запланована на серпень-вересень. Планується шукати зниклих бійців за маршрутом відходу військових з Іловайська, а також інші райони Донеччини.

Котелевський розповів, що з кожним роком все менше шансів віднайти рештки та їх ідентифікувати.

“Є такий термін – робочий біологічний матеріал. Йде його деградація, органіка “натягується” від інших біоматеріалів і складно виділити з цього об’єкта ДНК-проби. Елементарно не залишиться з чого це робити”, – пояснив він.

Координатор вважає, що часу на пошуки не залишилося, тому що у 2016 році прогнозували, що вони триватимуть два роки.

Нагадаємо, влітку 2014 року російські спецназівці вторгалися в Україну, наприкінці серпня того року російські військові оточили українських бійців під Іловайськом.

Українським частинам висунули вимоги виходу з кільця, але 29 серпня російські бійці розстріляли колони українських військових з важкого озброєння.

Загинули щонайменше 366 осіб, ще 158 вважаються зниклими безвісти.

Бійці пояснювали трагедію Іловайська вторгненням російських військ.

14 серпня 2017 року ГПУ опублікувала результати розслідування Іловайської трагедії у серпні 2014 року.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом вважає, що в цих подіях винен екс-міністр оборони Валерій Гелетей і начальник генштабу Віктор Муженко.

Читайте також: Історія із “зеленим коридором” під Іловайськом – це гріх Порошенка, – Сенченко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE