Politerno > Україна і світ > Суд надав доступ слідчим ДБР до документів з ОП щодо захоплення РФ українських моряків

Суд надав доступ слідчим ДБР до документів з ОП щодо захоплення РФ українських моряків

  • 20 Вересня, 2019
  • 888 Переглядів
  • Comments Off

Печерський райсуд Києва надав ДБР доступ до документів з Офісу президента, які стосуються проходу українських кораблів Керченською протокою у листопаді 2018 року.

Про це йдеться в ухвалі суду, яку оприлюднили на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

Суд дозволив ДБР тимчасово користуватися документами із грифом “для службового користування” та документами із державною таємницею, а саме:

– указу президента України “Про рішення РНБО від 12.10.2018 “Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовських морях і Керченській протоці” від 12.10.2018;

– указу президента України “Про рішення РНБО від 26.11.2018 “Щодо надзвичайних заходів із забезпечення суверенітету і незалежності та введення воєнного стану в Україні” від 26.11.2018;

– указу президента України № 392/2018 від 26.11.2018;

– указу президента України “Про введення воєнного стану в України” від 26.11.2018;

– закону України “Про затвердження указу президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 26.11.2018.

Раніше адвокат 24 українських моряків, яких РФ захопила під час проходження Керченської протоки, Микола Полозов заявив про те, що ДБР почало допитувати його підзахисних в рамках “Керченської справи”.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Екс-президент Петро Порошенко 13 вересня свідчив у Держаному бюро розслідуванні щодо ренаціоналізації Приватбанку і потрапляння в полон українських моряків.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE