Politerno > Україна і світ > Бюджет-2020: кінець епохи бідності олігархів – Тягнибок

Бюджет-2020: кінець епохи бідності олігархів – Тягнибок

  • 21 Вересня, 2019
  • 1231 Переглядів
  • Comments Off

Переглянув проєкт нового бюджету. Схоже, “епоха бідності” таки закінчиться… для олігархів. Дивіться самі.

ПЕРШЕ. У проекті бюджету не передбачено ніяких заходів щодо деолігархізації, демонополізації та деофшоризації (хоча все це було обіцяно перед виборами). Знову буксується розвиток промисловості, галузей з високим показником доданої вартості (відповідно – збільшення робочих місць і соціальних гарантій).

Натомість, у “найкращих” традиціях попередників, передбачено тотальне розграбування держави (приватизація залишків державної власності – в тому числі стратегічних, розпродаж землі с/г призначення, легалізація грального бізнесу та ринку бурштину) і поглиблення боргової ями (у 2020-му збираються взяти в кредит ще 383 млрд грн).

ДРУГЕ. Податковий тягар знову вкладають на плечі простим українцям: бюджет наповнюється за рахунок податку на доходи фізичних осіб (+17%) і податку на прибуток підприємств (+ 20%). Тим часом не розширюється податкова база рентних платежів – рентне законодавство продовжує працювати на олігархів.

ТРЕТЄ. Запланована сума повернених до бюджету коштів за рішенням суду за рахунок боротьби із корупцією – НУЛЬ. Зате на премії цим “борцям” – гроші є: на 7,1% збільшується фінансування НАЗК, на 16,2% – АРМА, на 19,7% – НАБУ, на 71,2% – ДБР.

ЧЕТВЕРТЕ. Скорочується фінансування пільг, житлових субсидій, допомога сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям й особам з інвалідністю. А при цьому зростає фінансування Президента, його чиновників, чиновників з апарату Верховної Ради та ГПУ, більше відомої “зливанням” резонансних справ, ніж досягненнями (тим часом прем’єр Гончарук, зауважте, розповідає у ЗМІ про “скорочення витрат на держуправління”…).

П’ЯТЕ. У бюджеті залишається торішня програма, створена владою Порошенка для піару на виборах, – Фонд Президента України з підтримки освітніх програм. 500 млн грн піару Зеленського за державні гроші.

ШОСТЕ. На фінансування партій із державного бюджету заплановано близько 1 млрд грн. Половина із цього – на компенсацію витрат на виборчу кампанію п’яти партій, які пройшли в Парламент (найбільше – “Слузі народу”).

СЬОМЕ. І найважливіше. Видатки на Міноборони – формально на рівні з торішніми, реально – МЕНШІ (бо живемо в умовах інфляції). Натомість видатки на апарат МВС укотре зростають (+8,3%).

Простими словами: рвучись до влади, “слуги” критикували своїх попередників, говорили й обіцяли те, що хотіли почути виборці. А тепер, ставши владою, продовжують стратегію тих самих попередників – розбудовують поліцейсько-чиновницьку державу, захищають не українців від московитів і олігархів, від зубожіння, а себе від свого основного ворога – від нас, українців.

Олег Тягнибок, голова ВО “Свобода”

Читайте також: Проєкт бюджету-2020: збільшення мінімалки і зменшення податків, дефіцит бюджету вниз, видатки на дороги вгору

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE