Politerno > Україна і світ > Затримано подружжя АТОвців, які можуть бути причетними до вбивства Шеремета

Затримано подружжя АТОвців, які можуть бути причетними до вбивства Шеремета

  • 7 Листопада, 2019
  • 1237 Переглядів
  • 0

За підозрою у підготовці вибуху і можливого вбивства журналіста Павла Шеремета у 2016 році затримано двох колишніх добровольців Владислава та Ірину Грищенків.

Про це йдеться у матеріалі “Української правди” “Буча та Пума. Як арешт добровольців може бути пов’язаний зі справою Шеремета”

Владислава Грищенка із позивним “Буча” затримали 24 вересня, його дружину “Пуму” – 5 листопада. Обох суд взяв під варту на час розслідування.

Подружжя АТОвців підозрюють у замаху на вбивство та незаконному поводженні зі зброєю. Справу, в якій вони фігурують, відкрили у липні 2018 року. 

За версією слідства, Грищенкам та їхньому знайомому, теж АТОвцю, Івану Вакуленку, замовили вбивство жителя Івано-Франківської області.

Вони нібито зробили вибухівку та 13 липня 2018 року прикріпили її до автівки жертви у місті Косові. Однак вибух не відбувся, а постраждалий чоловік сам помітив вибуховий пристрій.

Жертвою мав стати 61-річний Михайло Чекурак, якого наразі теж судять за напад, грабіж і підрив будинку.

Ще місяць тому розслідування вела Івано-Франківська поліція під керівництвом місцевої прокуратури. на сьогоднішній день розслідуванням займається Головне управління Нацполіції, розташоване у Києві, а наглядає – Генеральна прокуратура.

За словами Інни Грищенко, справу передали у Київ з формулюванням “у зв’язку з причетністю до інших злочинів”. Однак судячи за матеріалів провадження, яке є у розпорядженні УП, наразі там не згадуються інші злочини, крім івано-франківського. Про це також сказав адвокат Масі Найєм, який представлял Грищенко у суді.

За даними УП, слідство може пов’язати подружжя зі справою журналіста Павла Шеремета, вбитого у Києві 2016 року. Поліцейське розслідування у справі Грищенків веде той самий слідчий, який займається розслідуванням вбивства Шеремета.

Водночас, у Нацполіції назвали переведення справи до Києва “нормальною практикою”.

Іван Вакуленко, третій фігурант справи, якого слідство називає спільником Грищенків, помер 18 жовтня. Офіційна версія – самогубство. За кілька днів до того Вакуленка, за словами Інни Грищенко, викликали на допит саме у справі Шеремета.

Як відомо, вибухівку під авто Шеремета закладали дві людини – чоловік приблизно 168-175 сантиметрів зросту з “іспанською” борідкою та його напарниця, яка була на 5 см нижча. Подружжя Грищенків дійсно виглядає схожим на цей опис.

Володимир Грищенко ще до служби на фронті був судимий щонайменше 5 разів: за шахрайство, вимагання, хуліганство, побиття, грабіж та крадіжку. Востаннє він достроково вийшов з в’язниці у кінці 2013 року.

У 2017 році чоловік попросив достроково зняти останню судимість, посилаючись на службу добровольцем, військові нагороди і позитивну характеристику. Але суд відмовив. 

У 2016 році Грищенко у співпраці з правоохоронцями брав участь в інсценуванні вбивства. Він отримав замовлення на злочин, але не став його виконувати і звернувся до поліції. Сам АТОвець пізніше розповідав, що за роботу на слідство йому обстріляли вікна і нібито планували вбити.

У травні 2017 року “Українська правда” зібрала в #MediaHub журналістів на спеціальний показ документального фільму-розслідування “Вбивство Павла”.

Його підготували журналісти з проекту Слідство.Інфо разом з колегами з міжнародної мережі Organized Crime and Corruption Reporting Project.

20 липня 2018 року перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін заявив, що слідство “встановило особу, яка може бути причетна до вбивства журналіста Павла Шеремета, але поки її не ідентифікувало”

23 липня цього року під час доповіді поліцейських про стан справи щодо вбивства Шеремета, журналісти Даріас Богуцький та Едуард Чекін передали президенту Володимиру Зеленському власне розслідування.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE