Politerno > Україна і світ > Зеленський має план щодо контролю над кордоном з РФ і намір провести вибори на Донбасі восени

Зеленський має план щодо контролю над кордоном з РФ і намір провести вибори на Донбасі восени

  • 7 Грудня, 2019
  • 1137 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський має план щодо контролю над українсько-російським кордоном на Донбасі і виступає за проведення виборів на території ОРДЛО одночасно з загальнонаціональними місцевими виборами восени 2020 року.

Про це під свого виступу Зеленський заявив в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” у п’ятницю.

“Я точно буду говорити про кордон (під час переговорів у “нормандському форматі” у понеділок – ред). Скажу відверто, у нас інший план з приводу кордону, яким чином це передається і яким чином і коли Україна контролює кордон український з Росією”, – зазначив президент.

Коментуючи заяву партій “Європейська солідарність”, “Батьківщина” та “Голос” щодо “червоних ліній” перед переговорами у Парижі, Зеленський сказав: “Мені подобається, що колишній президент незгоден з тим, що саме він підписав”.

“Деталі з кордоном, які підписала в Мінську та сама видатна людина, вона дійсно дуже складна. Моя позиція дуже проста – в момент виборів, коли вони стануться в тимчасово окупованому Донецьку і тимчасово окупованому Луганську Україна повинна повністю контролювати наш український кордон. Я впевнений в цьому”, – підкреслив глава держави.

На питання, чи означає це, що він хоче змінити Мінські угоди, які передбачають проведення виборів на окупованій території до контролю над кордоном, президент сказав: “Не готовий зараз вам відповідати так на це питання, бо це може вплинути зараз просто на можливість… Хтось може зірвати зустріч у “нормандському форматі”. Я не готовий ризикувати можливістю цієї важливої для України зустрічі”.

Зеленський також наголосив, що так звана “формула Штайнмаєра” буде імплеметована в закон про особливий статус Донбасу тільки після того, “коли будуть виведені війська і буде роззброєння незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях”.

Відповідаючи на запитання журналста, він підтвердив, що виступає за проведення виборів на території ОРДЛО одночасно з загальнонаціональними місцевими виборами восени 2020 року.

“Це правда. Тому що само відчуття того, що ми одна країна, і там наші люди, має починатися навіть з цього моменту. Вибори місцеві проводяться одночасно за законами України на всій території України. Так, це наша ідея”, – заявив Зеленський.

Він додав, що хотів їхати з нею на переговори у “нормандському форматі”, “але всі вже знають”.

Нагадаємо, устріч президентів країн нормандської читвірки Володимира Зеленського, Еммануеля Макрона, Ангели Меркель та Володимира Путіна розпочнеться у Парижі 9 грудня о 16:00 за місцевим часом (17:00 за Києвом).

Як повідомляє ТАСС із посиланням на речника Путіна Дмитра Пєскова, президент Росії Володимир Путін планує провести в Парижі двосторонні зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, із президентом України Володимиром Зеленським та з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Лише 20% українців говорять, що на неконтрольованих Україною територіях Донецької та Луганської областей вибори слід провести якомога швидше і без жодних передумов.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив,  що якщо чинна влада піде на внесення правок до Конституції про децентралізацію щодо ОРДЛО, вона при цьому “не переступить червоні лінії”, оскільки лише виконає те, про що домовилась минула влада у Мінську.

Як заявив помічник президента Андрій Єрмак, команда президента Володимира Зеленського планує провести конституційну реформу і продовжити закон “про особливий статус” після Нормандського саміту.

Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив російським телеканалам, президент Володимир Зеленський хоче відновлення відносин з Росією і миру в Україні.

Президент України Володимир Зеленський  потрапив на обкладинку відомого журналу Time. Це перший випадок, коли президент України потрапляє на облкладинку цього авторитетного видання.

Читайте також: “Я – головний, я від президента”. Як Ілля Павлюк став впливовим політиком. Ненадовго

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE