Politerno > Україна і світ > Промисловість в Україні продовжила обвал. У чому причини?

Промисловість в Україні продовжила обвал. У чому причини?

  • 24 Грудня, 2019
  • 1324 Переглядів
  • 0

Промисловість в Україні продовжує стрімкий обвал, в листопаді він досяг 7,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому зниження промисловості відбувається вже шостий місяць поспіль.

Про це пише економіст Володимир Компанієць.

Так, за жовтень-листопад промисловість вже обвалилася на 6,24% у порівнянні з минулим роком. У четвертому кварталі 2018 частка промисловості у ВВП становила 20,03%. За період січень-листопад 2019 відбувається зниження індексу промисловості на 1,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У коментарі InfoResist екс-міністр економіки України Віктор Суслов заявив, що така тенденція – це катастрофа, яка викликана помилковою грошово-кредитною політикою Нацбанку і уряду.

“В результаті штучно викликаного росту гривні, за рахунок припливу спекулятивного капіталу, падіння курсу долара, різко знизилася ефективність нашого промислового експорту. Відповідно, виробляти продукцію на експорт стало збитково”, – розповів експерт.

При такій політиці наші промислові підприємства втратять ринки збуту, не зможуть виконувати раніше укладені контракти, зазнають репутаційні втрати, їх клієнти будуть змушені звернутися до інших виробників, а потім повернутися на ці ринки буде надзвичайно складно.

“Кожен день ми читаємо все нові повідомлення про важке становище наших машинобудівних підприємств: деградація Антонова, обговорення того, як раціональніше використовувати землі, які займає цей авіаційний завод, постійне обговорення, мовляв, так що ми будемо робити з Мотор Січчю, ми її продали китайцям чи ні, чи потрібна вона країні і так далі. Все це говорить про деградацію економіки”, – вважає Суслов.

Також, за словами екс-міністра, Україна швидко нарощує виробництво сільськогосподарської сировини.

“У нас в цьому році рекорд з виробництва зернових – 74 млн тонн. У нас зростає експорт зернових, сьогодні вже від експорту сільськогосподарської сировини Україна отримує до 40% валютних надходжень. Тому до чого ми йдемо? Так, ми стаємо “великої” аграрною та сировинною державою”, – вважає експерт.

На думку економіста, коли почнеться відплив спекулятивного капіталу, коли припинять у зростаючих обсягах купувати облігації внутрішньої державної позики, в Україні настане важка фінансова криза.

“Тоді стане неминучою серйозна девальвація, яка викличе стрибок інфляції, але це відбудеться, швидше за все, у другій половині наступного року. Тоді ми будемо спостерігати падіння гривні та зростання цін. І, відповідно, наростання диспропорції в соціальній сфері, знецінення грошових доходів населення, знецінення заощаджень у гривні і так далі”, – підкреслив Володимир Суслов.

 

Читайте також: Транзит із присмаком корупції. Слабкі місця газової угоди

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE