Politerno > Україна і світ > Карантин ще 2 місяці та робота Верховної Ради у віддаленому режимі, – законопроект

Карантин ще 2 місяці та робота Верховної Ради у віддаленому режимі, – законопроект

  • 24 Березня, 2020
  • 690 Переглядів
  • 0

Як відомо, парламент планує працювати надалі у віддаленому режимі. Для цього пропонується ухвалити законопроєкт №3250 авторства віце-спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука та його брата Миколи Стефанчука.

Про це пише Судово-юридична газета.

Проєкт має назву «Про підстави та порядок проведення пленарних засідань Верховної Ради України та засідань комітетів Верховної Ради України в режимі відеоконференції на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)».

23 березня вже було протестовано певну систему під час проведення Погоджувальної ради. В конференц-залі був присутній лише спікер Дмитро Разумков. Інші депутати були на відеозв’язку.

На 2 місяці

Отже, цей закон дозволить тимчасово, протягом 60 днів з дня набрання цим законом чинності, проводити пленарні засідання Верховної Ради та засідань комітетів в режимі відеоконференції.

Таким чином, за прогнозами авторів законопроекту, карантин в країні триватиме ще 2 місяці.

Які законопроекти

В режимі відеоконференції засідання може проводитися виключно з метою розгляду законопроектів, проектів інших актів, які мають особливу важливість і пов’язані з запобіганням виникненню і поширенню, локалізацією і ліквідацією спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), забезпеченням національної безпеки та оборони, економічного добробуту та прав людини.

Отже, це досить широкі критерії для визначення того, які закони буде розглядати Верховна Рада. Під «економічний добробут», теоретично, може підпасти і вимога МВФ ухвалити закон про ринок землі (про це раніше заявляв голова правління Нацбанку Яків Смолій ), однак за даними неофіційних джерел, спікер Верховної Ради проти його ухвалення саме в цей час.

У цілому ж, таким способом можуть ухвалити зміни до будь-яких законів.

Порядок ухвалення рішення

Рішення про проведення пленарного засідання в режимі відеоконференції може прийматися Головою ВР за пропозицією Президента або не менш як однієї третини народних депутатів від конституційного складу ВР.

Апарат ВР забезпечує інформування народних депутатів про дату, час, порядок денний такого пленарного засідання шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті ВР з одночасним направленням цієї інформації на офіційну електронну адресу кожного народного депутата України не пізніш як за 24 години до його початку.

Законопроекти, проекти інших актів, розгляд яких заплановано на пленарному засіданні, та супровідні документи до них надаються народним депутатам в електронному вигляді засобами єдиної автоматизованої системи роботи з документами у Верховній Раді України шляхом розсилки інформаційних листів з додержанням строку, визначеного частиною четвертою цієї статті.

Верховна Рада проводить засідання в режимі відеоконференції у будинку Верховної Ради України (місто Київ, вул. Грушевського, 5) у залі засідань Верховної Ради або у залі, в якому відбуваються засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп).

Рішення про визначення залу, у якому проводитиметься пленарне засідання Верховної Ради України в режимі відеоконференції, приймається Головою ВР.

Хто зможе їздити на Грушевського

Під час проведення пленарного засідання в режимі відеоконференції у залі, в якому відбувається таке засідання, можуть перебувати лише:

1) Голова Верховної Ради України, Перший заступник та заступник Голови Верховної Ради України;

2) особа, визначена доповідачем законопроекту (проекту іншого акта) суб’єктами права законодавчої ініціативи, які його внесли на розгляд Верховної Ради України;

3) голова комітету, визначеного головним, або представник від головного комітету;

4) члени Лічильної комісії;

5) по одному представнику від кожної депутатської фракції (депутатської групи);

6) працівники Апарату Верховної Ради України, що виконують функцію з обслуговування пленарних засідань Верховної Ради України.

Інші народні депутати України беруть участь у пленарному засіданні в режимі відеоконференції.

Головує на пленарному засіданні Верховної Ради України, яке проводиться в режимі відеоконференції, Голова ВР, а в разі його відсутності – Перший заступник. У разі відсутності Голови та Першого заступника головує такому на пленарному засіданні заступник Голови.

За яких умов будуть проводити

Перед відкриттям пленарного засідання в режимі відеоконференції проводиться запис народних депутатів, які в режимі відеоконференції приєдналися до участі у пленарному засіданні. Головуючий повідомляє про результати запису народних депутатів України.

Головуючий відкриває пленарне засідання в режимі відеоконференції у разі, якщо для участі в ньому за інформацією, наданою Апаратом ВР, записалися більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України та за умови, що в залі присутні більшість від обраного ВР відповідно до статті 17 Регламенту ВР складу Лічильної комісії.

Після відкриття пленарного засідання головуючий повідомляє про початок розгляду законопроекту, проекту іншого акта та оголошує його повну назву, реєстраційний номер, ініціаторів внесення.

Розгляд законопроекту, проекту іншого акта на пленарному засіданні Верховної Ради України в режимі відеоконференції включає:

1) доповідь особи, визначеної доповідачем законопроекту (проекту іншого акта) – до десяти хвилин;

2) співдоповідь визначеного головним комітетом співдоповідача – до п’яти хвилин;

3) виступи по одному представнику від кожної депутатської фракції (депутатської групи) – до п’яти хвилин кожному представнику, який перебуває у залі, в якому відбувається таке засідання.

Після завершення розгляду законопроекту, проекту іншого акта проводиться голосування народних депутатів щодо його прийняття за основу та в цілому.

Як будуть голосувати

Голосування народних депутатів України (в тому числі тих народних депутатів України, які приєднались до участі у ньому після його відкриття) відбувається починаючи від найбільшої за чисельністю депутатської фракції (депутатської групи) до найменшої, наступним чином:

1) головуючий називає прізвище, ім’я та по батькові народного депутата України в алфавітному порядку в межах кожної депутатської фракції (депутатської групи), при цьому зображення цього народного депутата України виводиться на інформаційне табло у залі, в якому відбувається таке засідання (далі – інформаційне табло);

2) народний депутат України після появи його зображення на інформаційному табло називає своє прізвище, ім’я, по батькові, номер посвідчення народного депутата України, реєстраційний номер законопроекту, проекту іншого акта, що розглядається, після чого особисто здійснює голосування шляхом підняття руки із зазначенням позиції “за”, “проти” або “утримався”. Тривалість часу голосування кожного з народних депутатів України становить не більш як 15 секунд. У разі необхідності тривалість часу голосування може бути збільшена головуючим;

3) після кожного голосування народного депутата визначений Лічильною комісією представник з її складу повідомляє про те, що волевиявлення народного депутата України зафіксовано.

Голосування позафракційних народних депутатів відбувається в порядку, передбаченому частиною першою цієї статті.

У разі, якщо з технічних причин народний депутат не зміг проголосувати, такому народному депутату повторно надається можливість проголосувати після завершення голосування позафракційними народними депутатами України.

Після завершення голосування всіма народними депутатами України, які беруть участь у пленарному засіданні в режимі відеоконференції, Голова Лічильної комісії або визначений Лічильною комісією представник з її складу доповідає про результати голосування за законопроект, проект іншого акта, після чого головуючий оголошує рішення, прийняте ВР.

Голова ВР невідкладно підписує Закон, прийнятий на пленарному засіданні Верховної Ради України в режимі відеоконференції, і направляє його Президентові України.

Інші акти Верховної Ради України, прийняті Верховною Радою України, невідкладно підписує та оприлюднює Голова Верховної Ради України.

Трансляція буде

Гласність пленарного засідання ВР в режимі відеоконференції забезпечується шляхом його трансляції по телебаченню і радіо, а також на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Як будуть працювати комітети

Засідання комітету щодо розгляду законопроектів, проектів інших актів може проводитися в режимі відеоконференції.

Рішення про проведення засідання комітету в режимі відеоконференції приймається головою відповідного комітету (або особою, яка виконує його обов’язки).

Проект порядку денного засідання комітету Верховної Ради України та проект акта (проекти актів), який (які) пропонується прийняти комітету, надсилаються секретаріатом комітету всім народним депутатам – членам відповідного комітету.

До актів, прийнятих комітетом відповідно до цієї статті, включаються результати голосування народних депутатів України – членів відповідного комітету із зазначенням кількості голосів “за”, “проти”, “утримались”.

Акти, прийняті комітетом відповідно до цієї статті, невідкладно підписує голова відповідного комітету (або особа, яка виконує його обов’язки).

Чи будуть платити зарплату

Слід нагадати, що наразі є чинним закон 196-IX , за яким якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії ВР без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях або у більш як 50 відсотках засідань комітету, до складу якого його обрано, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. Припинення відшкодування народному депутату витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, здійснюється за розпорядженням Голови ВР, яке видається на підставі рішення комітету, до компетенції якого належать питання депутатської етики, що приймається на основі відомостей щодо обліку робочого часу народних депутатів, наданих Апаратом ВР.

До відповідної статті 33 Закону «Про статус народного депутата України», яким передбачено, що прогульникам платити не будуть, зміни новим законом щодо коронавірусу не передбачені.

Читайте також: З карантину у феодалізм. Як коронавірус позбавляє Зеленського влади у регіонах

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE