Politerno > Україна і світ > CBC: спалах COVID-19 серед військ НАТО в Європі – російська дезінформація

CBC: спалах COVID-19 серед військ НАТО в Європі – російська дезінформація

  • 27 Травня, 2020
  • 772 Переглядів
  • 0

Російська Федерація провела кампанію з дезінформації про нібито спалах COVID-19 в частинах військового угруповання НАТО в Латвії з метою посіяти розкол між західним військовим контингентом і латвійською громадськістю.

Про це пише в своїй статті на CBC аналітик Мюррей Брюстер.

«Військове угрупування НАТО в Латвії під керівництвом Канади стало об’єктом кампанії з дезінформації, пов’язаної з пандемією COVID-19, яка, за словами командувачів альянсом, була запущена з Росії. У повідомленнях поширених в ЗМІ країн Балтії та Східної Європи, йшлося про те, що серед контингенту, що знаходиться в таборі Адажі в Кадаге під Ригою нібито було виявлено велику кількість смертельних випадків через коронавірус», – пише аналітик.

«Це безперечно не відповідає дійсності», – цитує автор заяву командувача оперативною групою в Латвії полковника Еріка Лафореста.

«Коли з’явилися перші подібні повідомлення напередодні великих навчань в кінці минулого місяця, міністерство оборони Латвії вжило заходів для протидії дезінформації», – зазначає оглядач.

«Латвійська влада оперативно зреагувала на ситуацію, так як дезінформація стосувалася військ, що знаходяться на їх території. На протязі декількох годин вони виступили і прояснили ситуацію, це було зроблено досить оперативно. Також, оперативно зреагували і в НАТО, спростувавши інформацію про нібито вогнище пандемії в таборі (НАТО – ред.)», – знову наводить аналітик цитату Лафореста.


Читайте також: 
Як Кремль будує медіаконгломерат і намагається втягнути країни світу в інфопростір РФ

«Це не перший випадок, коли підтримувані Росією ЗМІ в Балтії звинувачуються в спробах «вбити клин» між західним військовим контингентом і латвійською громадськістю. Три роки тому незабаром після початку розгортання контингенту, в Інтернеті з’явився текст, який «очорнює» канадські війська. Командири НАТО і Канади ефективно протидіяли дезінформації роблячи добрі справи і залишаючись активними в місцевому суспільстві», – пише Мюррей Брюстер.

«Пандемія трохи обмежила цю діяльність, але, за словами командувача оперативною групою Лафореста, бойова група залишається активною в соціальних мережах. Він стверджує, що активність з протидії кампанії дезінформації була успішною, тому що подальші спроби посіяти розбрат не були виявлені», – зазначає автор матеріалу.

«Європейське агентство, що відстежує кампанії з дезінформації, стверджує, що чутки і конспірологія навколо пандемії поширюються більш ефективно ніж інші, оскільки, коли люди вірять, що є загроза їх здоров’ю вони діють імпульсивно і часто ірраціонально», – підкреслює експерт.

«Пітер Стано з Європейської служби зовнішніх активностей (підрозділ Європейського Союзу) вказує на поширення в мережі «порад» людям пити хлоровану воду для уникнення зараження, або звинувачень технології 5G в поширенні пандемії і закликів людей атакувати вежі стільникового зв’язку», – говорить Мюррей Брюстер.

«Це дуже небезпечно, так як дії людей, засновані на такій дезінформації і брехливих порадах, можуть привести до проблем», – наводить автор статті цитату з інтерв’ю Пітера Стано відділу розслідувань CBC.

«Пропагандистська кампанія проти НАТО почалася орієнтовно під час військових навчань, коли війська перебували за межами бази. Ці навчання за участю танків і військ, відомі як «Steele Crescendo» – відпрацювання захисту від бронетанкової атаки на одну з країн Балтії», – пише автор.

Як повідомляє оглядач, за словами Лафореста війська повинні були діяти в «ускладненій обстановці», а солдати носили маски щоразу, коли це було необхідно. Лафорест також зазначив, що військові намагалися дотримуватися правил 2-х метрової дистанції між солдатами.

«На відміну від місії з військової підготовки в Україні, яка в основному припинена через пандемію, перекидання військ з Канади до Латвії, заплановане на липень, триватиме за планом», – говорить аналітик.

«Нічого не змінилося, у нас є плани щодо забезпечення безпечної роботи на місці», – наводить автор висловлювання командувача Лафореста про заплановане перекидання.

«Інші країни, що входять в бойову групу – Албанія, Чехія, Італія, Чорногорія, Польща, Словаччина, Словенія та Іспанія – також включать свої контингенти», – добивав



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE