Politerno > Україна і світ > Катар оголосив війну Росії

Катар оголосив війну Росії

  • 30 Травня, 2020
  • 1102 Переглядів
  • 0

Основний конкурент російської державної корпорації “Газпром” на європейському ринку, катарська компанія Qatar Petroleum, хоче істотно потіснити монополіста з РФ, а в перспективі мінімізувати його вплив на світових ринках.

Виступаючи на вебінарі, організованому Діловою радою США і Катару, міністр енергетики і головний виконавчий директор державної корпорації Qatar Petroleum Саад Шеріда аль-Каабі заявив, що Катар має намір наростити виробництво газу. Перш за все катарська держкорпорація хоче збільшити видобуток ЗПГ в 1,5 рази, котрий неминуче потрапить в порти Європи.

Протягом наступних двох років Катар планує наростити видобуток ЗПГ до 126 млн тонн, при тому, що раніше цього рівня в Катарі планували досягти тільки в 2026 році. Не зайвим буде нагадати, що за підсумками 2019 року Катар добув 77,5 млн тонн ЗПГ.

При цьому аль-Каабі зазначив, що його країна готова до цінової війни, так як є найефективнішим виробником з точки зору витрат і може витримати будь-яке зниження цін.

По суті, це оголошення війни Газпрому і Москві, газовий експорт якої забезпечує суттєві вливання в федеральний бюджет. Можна не сумніватися, що світовий ринок газу, де ціни за два останні роки і так впали в 5 разів, надовго загрузне в цінових війнах.

Заради цього два роки тому Доха скасувала діючий майже півтора десятка років мораторій на освоєння нових газових родовищ, і тепер має намір відразу в півтора рази наростити свої потужності. А в зв’язку з тим, що видобуток і зріджування газу тут надзвичайно дешеві, це дає Катару чималі конкурентні переваги перед російським «національним надбанням» – Газпромом.

Газпром же терпить збитки. За перший квартал 2020 року компанія вперше в історії отримала збиток в розмірі 306 млрд рублів. За прогнозом самого Газпрому, в цьому році його продажі газу в Європу впадуть на 17%, до 165 млрд кубометрів, а середня ціна – завалиться на третину. Таким чином компанія може втратити до $ 20 млрд доларів експортної виручки.

У свою чергу, 20 травня Анкара з Дохою уклали валютний своп на $ 15 мільярдів з метою «поліпшення умов двосторонньої торгівлі». Це означає, що РФ залишається поставляти газ тільки у Китай, але газопровід “Сила Сибіру” не виправдовує своїх очікувань. Таким чином, ціна на газ буде продовжувати падати.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з американською компанією Louisiana natural gas Exports, Inc. щодо поставок зрідженого газу в Україну з США. Обсяг таких поставок складе 5,5 млрд кубічних метрів на рік.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE