Politerno > Україна і світ > Російська пропаганда розпалює ненависть до України в США

Російська пропаганда розпалює ненависть до України в США

  • 2 Червня, 2020
  • 1077 Переглядів
  • 0

Учора з’явилася інформація про те, що нібито АТОшник з Вінниці наїхав на натовп протестуючих напередодні в Міннеаполісі.

Видання Guіldhall стверджує, що появою цієї новини російська пропаганда, маніпулюючи фактами, намагається «притягнути за вуха» необхідні їй висновки.

Так американський телеканал WCCO-TV став першим, хто посилаючись на офіс шерифа округу Хеннепін, назвав ім’я водія – Богдан Вечірко.

Але згодом Генштаб ЗСУ спростував інформацію, що водій вантажівки – це учасник АТО з Вінниці.

Ім’я та прізвище обвинуваченого дійсно вказують на його слов’янське походження. Американські ЗМІ пишуть, що Вечірко – незалежний підрядник, який в даний час працює на компанію Kenan Advantage (вантажоперевезення). Транспортна компанія підтвердила що той є незалежним підрядником. У компанії пообіцяли тісно співпрацювати зі слідчими органами, щоб з’ясувати обставини. 

Також, в офісі шерифа повідомили, що він є жителем округу Отсего, що вказує на його американське громадянство. А американські журналісти вже накопали інформацію про пожертвування, яке робив житель міста Отсего, з ім’ям Богдан Вечірко, на користь комітета Трампа «Зробимо Америку знову великої» в розмірі 100 доларів в 2019-му році. І ось тут правдиві факти в матеріалах російських ЗМІ закінчуються.

Якщо врахувати правила отримання американського громадянства, а саме необхідність проживання на території США не менше 5 років, то на момент проведення транзакцій в 2018-2019-му Вечірко повинен був жити в США як мінімум з січня 2013-го. Хоча, знаючи складність бюрократичних процедур у США навіть трохи раніше. Саме цей факт повинен першим спростувати теорію про «вінницького АТОшника терориста».

Також російські і проросійські ЗМІ посилаються на знайдені в Facebook фотографії реального вінницького АТОшника Богдана Вечірка, ось тільки на фотографіях зовсім інша людина. Це помітно по формі надбрівних дуг, висоті чола і навіть наявністі/ відсутністі залисин, кольору очей. Уважна людина зверне увагу, що крім форми голови і бороди між ними немає нічого спільного.

Дані «факти» спростувала і жінка, що представилася сестрою Богдана Вечірка, сторінку якого виявили в Facebook. Вона повідомила, що її брат ніяк не причетний до подій в Міннеаполісі, зараз знаходиться в Україні і ніколи не відвідував США.

І ось тепер ми підходимо до питання, звідки ж з’явилася теорія про «вінницького АТОшника»? І з цим набагато простіше – першоджерелами стали американський російськомовний сайт Vinograd US і сайт пошуку людей Gofoundme. Згідно з даними сайту, оголошення про впізнання особистості розмістив такий собі Олександр Ламухін.

Також «користувачі Facebook» публікували нібито правдиву біографію, так як особисто знайомі, ось тільки самі записи, як і сторінки користувачів вже видалені автоматичною системою Facebook, яка знаходить і видаляє фейкові акаунти, в тому числі відстежуючи ІР-адреси користувачів.

У російськомовному сегменті інтернету також поширюють нібито переписку з телефону Богдана Вечірка, де чоловік прощається з співрозмовниками, яку сфотографували на місці.

Активність прокремлівських ботів і «блогерів», що розганяють дану тему свідчать про серйозний інтерес російських кураторів в дестабілізації ситуації в США.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE