Politerno > Тернопільщина > Для чого у найбільші тернопільські Facebook-групи “десантувалися” боти з російською “пропискою”

Для чого у найбільші тернопільські Facebook-групи “десантувалися” боти з російською “пропискою”

  • 20 Червня, 2020
  • 2865 Переглядів
  • 0

Днями у тернопільських групах соціальної мережі Facebook промайнула інформація про наплив «ботів» (фейкових акаунтів) у тому числі з російською «пропискою».

Про це, зокрема, повідомив один з модераторів групи «Тернопільські плітки», яка налічує понад 80 тисяч учасників. Групу асоціюють з тернопільським осередком партії «Сила людей», лідери якого Іван Сороколіт, Ігор Турський та Олег Різник відомі своє опозиційністю до тернопільської влади. Саме тому спільнота відома своєю критикою дій міського голови Сергія Надала, саркастичними дописами щодо українських політиків, окрім, хіба що, негативу по відношенню до п’ятого президента України Петра Порошенка. Контент групи, як то кажуть, «на грані фола», дописи часто містять провокативний зміст, а модератори видаляють і допускають «пости» на свій розсуд.

Масовий «прихід» у групу бот-акаунтів її керівники пов’язали з діями російських «ботоферм», спрямованими на реалізацію інформаційної війни проти України. Засновник та адміністратор «Тернопільських пліток», голова тернопільського осередку «Сили людей» Олег Різник закликав бути пильними усіх адміністраторів та модераторів тернопільских спільнот.

«Вчора в обід почалась дуже дивна активність в групі. Масово додавались користувачі без будь-якої логічної прив’язки до Тернополя. Більше того, близько 80% із них – із російською пропискою. Раніше ми і так не пускали в групу одиноких гостів із-за «поребрика», але тепер кількість запитів на вступ вимірюється сотнями. І це триває до тепер. Це точно не випадково. І я впевнений, що атака спрямована особами, яким наша група заважає. І швидше за все, ці особи є при владі в місті та області», – заявив Олег Різник виданню «Погляд».

Згодом стало відомо, що «кремлівські боти» розпочали інтеграцію у ще чисельнішу за кількістю членів групу «Тернопільські новини №1», засновник і адміністратор якої Воломир Ханас повідомив наступне:

«Ми, на жаль, не маємо усіх матеріалів для того, щоб зробити глибокий аналіз. Проте повинні бути обачними всі. Росія давно веде інформаційну війну, в якій боти – одна із складових. Зараз навіть в невеликих групах з’являється замовна інформація, яка направлена на розхитування ситуації в країні на користь «сусіда». І це не дивно, адже восени в Україні відбудуться місцеві вибори, на які хочуть впливати ззовні. На щастя, більшість адмінів груп розуміють проблематику. Ми маємо можливість обмінятися позиціями, консультуватися. Та повинні розуміти, що сьогоднішня атака – це лише одна складова, і вона може тривати й далі. Треба бути обачним усім користувачам».

Зазначена група є найбільш демократичною і допускає поширення будь-якої інформації, не фокусуючись на політичному забарвлені героїв новин, за виключенням російського триколора. У ній допускається як критика міської влади, так і дописи прес-служби міського голови, партійна приналежність дописувачів у спільноті теж не має значення, хоча відверта політична реклама та агітація дозволяється лише під час виборчих кампаній з відповідною поміткою. Це найбільш «гігієнічна» група в плані дотримання свободи слова і рівних прав користувачів. У ній публікують свої дописи громадські активісти та чиновники. Модераторами групи є редактори та співробітники новинних ресурсів.

Провівши певну аналітику, лише в одній з вказаних груп команда «Політерно» нарахувала близько 120 новоприбулих акаунтів з конкретно російською «пропискою». До 500 акаунтів-новачків у ній мають усі ознаки фіктивності, але вже «легалізовані» як українські. Провівши дослідження контенту усіх зазначених «ботів», було помічено, що не так давно більшість з них поширювали однакову рекламну інформацію, з чого можна зробити висновок, що усі вони працюють на одну структуру, які часто називають «ботофермами». У таких «ботоферм» можна замовити розкрутку товару або бренду. А можна і коментування дописів та «лайки».

Слід зазначити, що в Тернополі існує ще одна, найчисельніша новинна спільнота. Вона відрізняється своєю жорсткою модерацією в плані критики міського голови – її там просто не дозволяють. Більш того, останнім часом саме у цій групі ми помітили найактивнішу «роботу» тролів, котрі приєдналися до неї одночасно з «десантуванням» у «Плітки» і ТН1. В основному це стосується теми вибору наступного мера Тернополя. Щоправда, адміністратор цієї групи про жодні напливи «ботів» не заявляв. Втім, під час неофіційного спілкування погодився, що певну підозрілу активність помітив, особливо під дописами щодо діяльності міського голови. Але, з огляду на той факт, що група і так промерська, то, мабуть, і уваги нахвалюванням Сергія Надала не приділив.

 

Ми не будемо публікувати скріншоти усіх фейкових акаунтів, беремо ті що на початку, на першому знімку:

Ось така тернополянка активно виступає за Сергія Надала, правда жодної активності у профілі не веде і має дві “живі” фотографії. Слід зазначити, що така “картина” у 90% ботів – одна-дві фото і жодної активності.

Є і ось така “прихильниця” мера Терноля, одна фото – жодної активності:

 

А ось ця пані, до того як стати фаном Сергія Надала, полюбляла онлайн-ігри, має аж три фото і жодної активності у профілі не веде:

Ну а цей прихильник Сергія Віталійовича – “цвях програми”. Один з тих легалізованих російських акаунтів, про які ми вже згадували. Зверху у нього проукраїнські патріотичні пости, а якщо прокрутити нижче, потрапляєм у Твою Страну (@StranaToday):

Ми могли б ще довго наводити приклади справжніх прихильників тернопільського міського голови, але читач витратить години часу на перегляд цих знімків.

Вище ми згадували про підозри одного з адміністраторів згаданих спільнот щодо прив’язки напливу ботів до влади міста або області. У цьому контексті виникає запитання щодо версії про «слід Кремля»: чим саме наше місто і область заслужили на так увагу «Ольгіно» (російська таємна фабрики тролів, яка працює на уряд РФ)? Адже, якщо фабрику тролів і цікавить інформаційний вплив на процеси в Україні, то й діють вони у найбільших загальноукраїнських спільнотах. Якщо навіть кремлівська стратегія і передбачає тролінг тих чи інших новин, пов’язаних з владною вертикаллю на місцях та органами місцевого самоврядування, то група «Тернопільські новини №1» для цього тако-сяко підходить. Але ж «Плітки» є групою конкретної політсили; як казав свого часу її власник, це авторська група, у якій він сам собі режисер і модерує її як заманеться. Іншими словами, це скоріше клуб однодумців. Для чого російським ботам в цілях «розхитування країни» лізти у таку спільноту, навіть якщо вона чисельна?

Ця стаття не була б написана, якби з неофіційних джерел ми не отримали відповідь на перечисленні питання. За даними наших співрозмовників, неофіційний багатолітній політтехнолог чиновника №1 у Файному місті замовив в Росії тролінг-кампанію на час підготовки до місцевих виборів. Днями стало відомо, що СБУ викрила російську мережу ботоферм, які діяли у Києві та декількох областях України. Не відомо, чи до однієї з них звернувся згаданий «експерт», але факт напливу ботів з географічною прив’язкою до країни-агресора в опозиційні до міської влади фейсбук-спільноти – очевидний.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE