Politerno > Україна і світ > ОАСК постановив звільнити Ситника, порушити проти нього кримінальну справу і призначити нового в.о. директора НАБУ

ОАСК постановив звільнити Ситника, порушити проти нього кримінальну справу і призначити нового в.о. директора НАБУ

  • 26 Жовтня, 2020
  • 880 Переглядів
  • 0

Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення відсторонити від посади директора НАБУ Артема Ситника та наказав Мін’юсту викреслити його з реєстрів як керівника.

Про це йдеться в рішенні суду від 26 жовтня.

Суд прийняв таке рішення за клопотанням раніше звільненого керівника підрозділу детективів НАБУ Олександра Кареєва. Його рішенням ОАСК в цей же день поновили на посаді, визнавши розпорядження Ситника про звільнення незаконним.

Також, за клопотанням Кареєва, видали окреме рішення, в якому визначили: щоб уникнути подальших правопорушень з боку директора НАБУ необхідно виконати рішення Конституційного суду від 28 серпня 2020 року, який визнав указ Порошенка про призначення Ситника незаконним.

Суд серед іншого постановив:

  • направити в ДБР вказівку відкрити кримінальну справу за невиконання рішення КС Ситником (стаття 382) і за спробу незаконного захоплення влади (стаття 109), а також незаконне присвоєння владних повноважень (стаття 353);

  • направити заступникам Ситника вказівку “вжити відповідних заходів реагування” через невиконання рішення КС (тобто, вирішити – хто з них буде в.о. глави НАБУ замість Ситника – ред.);

  • зажадати від Кабміну виділити міністра для координації діяльності НАБУ, ту ж вказівку послати в Радбез;

  • дати вказівку Мін’юсту викреслити Ситника з Єдиного реєстру як керівника НАБУ;

  • всі перераховані органи повинні повідомити ОАСК протягом місяця після отримання цього рішення про вжиті заходи щодо його виконання.

У мотивувальній частині рішення зазначається, що в листопаді 2019 року проти Олександра Кареєва почали службове розслідування. Воно було пов’язане з одним з кримінальних проваджень, які вів детектив. У травні наказом Ситника Кареєва звільнили з НАБУ.

Окружний адмінсуд визнав незаконним і саме службове розслідування, і два накази Ситника – про дисциплінарне стягнення детектива і його звільнення. А потім, як бачимо, окремим рішенням “пройшовся” і по самому директору НАБУ.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.

Представник президента України в КС Федір Веніславський в коментарі “Інтерфакс-Україна” назвав таке рішення КС очікуваним і заявив, що повноваження Ситника припинені, а президент Зеленський може видати указ про його звільнення.

Конституційний суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро, яке належить до органів виконавчої влади.

У НАБУ заявили, що рішення Конституційного суду щодо директора НАБУ Артема Ситник не припиняє повноважень директора відомства чи будь-якої іншої особи, яку призначає глава держави, не означає автоматичного її звільнення і ставить під загрозу можливість призначення нового очільника.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE