Politerno > Україна і світ > ДБР просить допомоги у Панами, Кіпру і Віргінських островів у справі Порошенка щодо офшорів

ДБР просить допомоги у Панами, Кіпру і Віргінських островів у справі Порошенка щодо офшорів

  • 2 Листопада, 2020
  • 767 Переглядів
  • 0

Державне бюро розслідувань звертається за міжнародною правовою допомогою для розслідування провадження відносно колишнього президента Петра Порошенка.

Про це йдеться на сайті ДБР.

За даними бюро, це стосується досудового розслідування за фактом вчинення Порошенком у 2014 році “умисних дій, спрямованих на відкриття компанії в юрисдикції Британських Віргінських Островів”.

 

Слідчі з’ясували, що зазначені дії були вчинені за допомогою кіпрської та панамської юридичних фірм, а відповідна компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. При цьому єдиним її бенефіціарним власником вказаний особисто п’ятий президент (під час реєстрації наданий його паспорт та вказана його київська адреса).

У реєстраційних документах було зазначено, що компанія виконуватиме роль холдингового підприємства для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації, засновником якої є Порошенко, а джерелом коштів для неї мають бути доходи від комерційної діяльності.

Таким чином, пояснюють в ДБР, у вказаних діях вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212, 209 КК України (ухилення від сплати податків та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом).

“Для одержання необхідної інформації у рамках кримінального провадження Державне бюро розслідувань звернулося до Офісу Генерального прокурора за міжнародною правовою допомогою з міжнародними запитами до компетентних органів Британських Віргінських островів, Республіки Панама та Республіки Кіпр”, – повідомляють у ДБР.

На початку квітня вибухнув міжнародний скандал, пов’язаний із офшорами, у якому засвітився й Петро Порошенко.

У рамках проекту “Центр із дослідження корупції й організованої злочинності” (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про відкриті в офшорних юрисдикціях компанії представників світової еліти (“Panama papers”) було оприлюднено інформацію, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є Порошенко.

Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка у свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

В опублікованій інформації вказувалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для анонсованого президентом продажу його частки у групі “Рошен”.

Після цього юридичний і фінансовий радники Порошенка повідомляли, що трастовий договір було підписано 14 січня 2016 року, і однією з його сторін виступила компанія Prime Asset Partners Limited (BVI).

Сам Порошенко стверджував, що створення компанії в офшорах було необхідне саме для передачі його активів у “сліпий траст” – і це була вимога Rothschild Trust. Експрезидент запевняв, що ці його дії були прозорими і не для мінімізації податкового навантаженн



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE