Politerno > Україна і світ > ДБР викликатиме політиків за заявою нардепа ОПЗЖ через “держпереворот” під час Майдану

ДБР викликатиме політиків за заявою нардепа ОПЗЖ через “держпереворот” під час Майдану

  • 19 Листопада, 2020
  • 1108 Переглядів
  • 0

Офіс генпрокурора зобов’язаний викликати на допит політиків через заяву нардепа під ОПЗЖ та колишнього заступника генпрокурора Ренат Кузьміна щодо “держперевороту” під час Революції Гідності.

Про це прокурор ОГП Олексій Донський заявив в коментарі УП.

 

“Повістки слідчі ДБР скерували приблизно три тижні тому. Проте через COVID у слідчих допити перенесли на невизначений термін. У зв’язку із чинним законодавством, будь-яка заява вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань без перевірки. Вважаю, що заява Кузьміна не містить конкретних даних про вчинення будь-якого злочину. У зв’язку з цим ми відмовили йому у внесенні відомостей про злочин до ЄРДР. Однак заявник звернувся до суду та оскаржив невнесення відомостей до ЄРДР, тому суд зобов’язав ОГП розпочати досудове розслідування”, – зазначив Донський.

Прокурор зазначає, що, оскільки у справі недостатньо інформації щодо вчинення злочину, Кузьміна також викликатимуть на допит, щоб він її надав.

Разом із тим відомство в будь-якому випадку зобов’язане допитувати усіх присутніх в заяві, інакше суд за скаргою заявника скасує ухвалене у справі рішення через неповноту розслідування. Для таких допитів (навіть за відсутністю конкретики у заяві) існують певні стандартні запитання.

Донський наголошує, що через такі справи в Україні потрібно змінити законодавство, яке дозволить слідчим та прокурорам фільтрувати подібні заяви та не розпочинати досудове розслідування за відсутності обґрунтованих даних про вчинення кримінального правопорушення.

Він також зазначає, що в ОГП здивовані, чому саме зараз виник такий суспільний резонанс, оскільки повістки про допит розсилали декілька тижнів тому, а про скасування допитів слідчі ДБР проінформували свідків приблизно за тиждень.

Цю інформацію раніше оприлюднила головний редактор Lb.ua Соня Кошкіна. Вона зазначила, що у заяві фігурують імена Олександра Турчинова, Андрія Парубія, Віталія Кличка, Сергія Пашинського, Арсенія Яценюка, Тетяни Чорновол.

Турчинов у Facebook підтвердив наявність повістки. “Громадське” підтвердило інформацію щодо Кличка та Чорновол.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE