Politerno > Україна і світ > Поблизу Тегерана убито “батька” ядерної програми Ірану – ЄС і Британія стурбовані

Поблизу Тегерана убито “батька” ядерної програми Ірану – ЄС і Британія стурбовані

  • 29 Листопада, 2020
  • 728 Переглядів
  • 0

Так званого “батька” ядерної програми Ірану, ученого-ядерника Мохсена Фахрізаде-Махаваді убили у п’ятницю поблизу Тегерану.

Про це повідомило CNN з посиланням на державні ЗМІ Тегерану.

Фахрізаде очолював дослідницький центр нових технологій і його вважали одним із натхненників ядерної програми Ірану.

В уряді Ірану розповіли, що “озброєні терористичні елементи” напали на машину, в якій був Фахрізаде. Під час збройної сутички між його охоронцями і нападниками він отримав серйозні поранення, після чого його доставили до лікарні.

Від отриманих поранень він помер у лікарні.

Іранські інформаційні агентства заявляють, що “терористи підірвали автомобіль, перш ніж стріляти в машину Фахрізаде”.

Верховний лідер Ірану пообіцяв у суботу помститися за вбивство Фахрізаде,  який, як вважають уряди Заходу та Ізраїлю, був архітектором таємної іранської програми з виробництва зброї.

Президент Ірану негайно звинуватив у вбивстві Ізраїль. Ізраїль відмовився коментувати вбивство Фахрізаде.

Білий дім, Пентагон, Державний департамент США та ЦРУ також відмовились коментувати це вбивство, як і перехідна команда обраного президента Джо Байдена.

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб заявив, що стурбований ситуацією у зв’язку з убивством вченого, що займався ядерною програмою Ірану.

“Ми стурбовані ситуацією в Ірані та регіоні загалом – ми хотіли б послаблення напруги… Ми все ще чекаємо на більше деталей, щоб побачити повну картину того, що сталося в Ірані. Але ми будемо керуватися міжнародним гуманітарним правом, яке однозначно проти атак на цивільних осіб”, – зазначив Домінік Рааб.

Євросоюз назвав вбивство злочинним актом та закликав сторони уникати подальшої ескалації.

Довідково: Раніше 3 січня 2020 року під час повітряного обстрілу Сполученими Штатами автомобіля у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил “Кудс” Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса.

Військова делегація РФ на чолі з командувачем їх угруповання військ у Сирії генерал-лейтенантом Олександром Чайко взяла участь у траурній церемонії в пам’ять про Касемі Сулеймані в посольстві Ірану в Дамаску.

12 січня під час атаки на авіабазу Балад на півночі Іраку, де розміщуються американські війська, були поранені в четверо людей.

5 січня 2020 року Іран заявив, що більше не буде дотримуватися жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE