Politerno > Україна і світ > Неонацисти і адепти теорії змови: хто громив Капітолій під час затвердження перемоги Байдена

Неонацисти і адепти теорії змови: хто громив Капітолій під час затвердження перемоги Байдена

  • 7 Січня, 2021
  • 1012 Переглядів
  • 0

Щонайменше чотири людини загинули в результаті заворушень в столиці США в середу, коли натовп прихильників президента Дональда Трампа увірвалася в будівлю Капітолію в надії зірвати затвердження перемоги демократа Джо Байдена на виборах в листопаді.

Про це пише ВВС Російська служба.

У зв’язку з заворушеннями були арештовані як мінімум 68 осіб, проте пошук винних триває. ФБР звернулася до громадян за допомогою, а журналісти-розслідувачі – в тому числі Bellingcat – аналізують фото, відео та прямі трансляції, які вели самі учасники протесту в соцмережах. Судячи з первинними даними, очевидний зв’язок заворушень з маргінальними течіями в рядах прихильників Трампа – в їх числі ультраправі активісти, неонацисти і адепти теорії змови QAnon.

На кадрах протестуючих перед Капітолієм і всередині будівлі журналісти і дослідники впізнали учасників цілого ряду націоналістичних і ультраправих угруповань, популярних в соцмережах. Багато з них принесли свою символіку.

Так, один з протестуючих прихильників Трампа ніс прапор Конфедерації, який в США зараз багато хто вважає символом расизму.

Інший прийшов в кофті з написом “Camp Auschwitz” (“табір Освенцим”) на грудях і Staff (“персонал”) на спині – відсилання до концтабору, в якому нацисти вбили більше мільйона євреїв.

У кріслі спікера Палати представників Ненсі Пелосі сфотографувався житель Арканзасу на ім’я Річард Барнетт. Газета Washington Post знайшла його акаунти в соцмережах – виявилося, що він називає сам себе “білим націоналістом”, фотографується з вогнепальною зброєю і поширює теорії змови про коронавірус.

Селфі з сигаретою в зубах в будівлі Капітолія зробив і представник Proud Boys (“Гордих хлопців”) – ультраправого угрупування, яке бореться з іммігрантами, лівими активістами і підтримує Трампа. На цьому фото він – справа.

Двоє “гордих хлопців” були засуджені за напади на активістів антифа в Нью-Йорку, а її лідеру напередодні 6 січня був заборонений в’їзд до Вашингтона.

“Фейсбук”, “Інстаграм”, “Твіттер” і YouTube видаляють акаунти членів цих угруповань, і вони найчастіше спілкуються на альтернативних форумах і соцмережах, які не модерують контент.

Дослідники Bellingcat напередодні мітингу в середу вивчали пости на цих форумах – і виявили нацистську символіку і заклики до насильства. “Вночі ми станемо свідками жахливого вуличного насильства”, – попереджав автор Bellingcat.

Пряму трансляцію з будівлі американського парламенту вів і популярний в соцмережах прихильник Трампа і ультраправий блогер Тім Джіонет, відомий під псевдонімом Baked Alaska “Печена Аляска”.

Його трансляцію дивилися більше 16 тис. чоловік – і в коментарях пропонували повісити всіх членів Конгресу. YouTube видалив його канал у минулому році за відео, на яких він заходив в приміщення без маски, всупереч правилам, і відмовлявся слухатися співробітників – і отримав за це пожертвування від своїх фанатів. Зараз він веде стрім на нішевій ігровій платформі, де пожертвування можна переводити в біткоіни.

Одним з помітних учасників нападу на Капітолій стала людина в гримі, шоломами з рогами і в хутрі на голе тіло.

У ньому упізнали Джейка Анджелі, який називає себе шаманом QAnon і висуває теорію змови педофілів-сатаністів. Він був не єдиним з цього руху – у багатьох протестувальників була помічена символіка “Q”. Чоловік у футболці з символом руху був у перших рядах натовпу, що увірвався в Капітолій.

Судячи з аккаунту в “Твіттері”, у цю теорію вірила і Ешлі Беббітт, убита минулого вечора в Капітолії – ми публікували відео моменту пострілу у неї поліцейським. Вона – ветеран ВПС США.

Ця теорія змови тісно пов’язана з підтримкою Трампа: її адепти вірять, що президент протистоїть зіркам і чиновникам, які контролюють Голлівуд і Вашингтон, торгують дітьми та хочуть зруйнувати США.

2020 рік став вкрай успішним для прихильників цієї конспірологічної теорії: її адепт зі штату Джорджія Мерджорі Тейлор Грін була обрана до Конгресу США, і вона далеко не єдиний член Республіканської партії, що заграє з ідеями вчення.

Крім того, вона пішла на експорт: мітинги її прихильників в минулому році відбулися в Лондоні і Берліні.

Нагадаємо, середу учасники мітингу на підтримку Дональда Трампа прорвали кордон поліції і увірвалися у будівлю.

Новообраний але непроголошений президент США Джо Байден закликав президента Дональда Трампа виступити на телебаченні і закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолія.

У будівлю Капітолія, у яку в середу увірвалися прихильники Трампа, незгодні з його поразкою, увійшли силовики спеціального призначення.

На тлі заворушень у Вашингтоні мер столиці США увів комендантську годину. У свою чергу губернатор американського штату Вірджинія Ральф Нортем оголосить надзвичайний стан у регіоні. Також він вводить комендантську годину у двох містах, які межують з Вашингтоном.

У четвер, 7 січня, Конгрес США затвердив перемогу Джо Байдена на президентських виборах.

Президент Володимир Зеленський засуджує безпрецедентне насильство, спричинене заворушеннями в США.

Щонайменше четверо співробітників Білого дому подали у відставку після заворушень у Вашингтоні.

Після вчорашніх заворушень у Вашингтоні Facebook та Instagram заблокували акаунти 45-го президента США Дональда Трампа.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE