Politerno > Україна і світ > Навальному дали реальний термін, йому залишилося сидіти 2 роки 8 місяців – реакція США

Навальному дали реальний термін, йому залишилося сидіти 2 роки 8 місяців – реакція США

  • 2 Лютого, 2021
  • 706 Переглядів
  • 0

Сімоновський райсуд Москви задовольнив клопотання ФСВП щодо вимоги замінити російському опозиціонеру Олексію Навальному умовне покарання у справі “Ів Роше” на реальне.

Про це повідомляє Meduza.

Суд замінив Навальному умовний термін у 3,5 роки на такий же реальний по справі “Ів Роше”.

При цьому від терміну відняли понад 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом. Це означає, що Навальний повинен провести в колонії приблизно 2 роки й 8 місяців.

До вступу вироку в законну силу Навальний перебуватиме під вартою. Захист політика вже заявив про свій намір його оскаржити.

Під час виїзного засідання, що відбулося в Мосміськсуді, представник ФСВП повідомив, що Навальний понад 50 разів порушив правила випробувального терміну, зокрема не приходив на реєстрацію до відомства, як того вимагали умови умовного покарання. Прокуратура підтримала позицію ФСВП. Адвокати політика вимагали відхилити клопотання служби.

Навальний повідомив ФСВП про виписку з Шаріте і про своє проживанні в готелі тільки через два місяці, говориться в постанові судді. У цей період він порушував свої зобов’язання умовно засудженого, вважає суддя

Доводи захисту Навального, пов’язані з ЄСПЛ, суд теж вважав неспроможними: Страсбург не висловлювався про незаконність вироку. Президія Верховного суду не вважає його таким, що підлягає скасуванню.

Під час процесу в Мосміськсуді поліція, за даними “ОВС-Інфо”, затримала понад 300 осіб, які прийшли до будівлі суду, щоб підтримати Навального.

США висловили глибоку стурбованість вироком російському опозиціонеру Алексєю Навальному, вимагають від РФ негайно звільнити його.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву держсекретаря США Ентоні Блінкена.

“США глибоко стурбовані рішенням російської влади засудити опозиційного діяча Алексєя Навального до двох років та восьми місяців позбавлення волі, замінивши умовний термін ув’язнення. Як і кожен громадянин Росії, пан Навальний має право на права, передбачені російською конституцією, і Росія має міжнародні зобов’язання поважати рівність перед законом та права на свободу слова та мирні зібрання”, – йдеться у заяві.

Блінкен повторив заклик до російського уряду негайно і безумовно звільнити Навального, а також сотні інших російських громадян, незаконно затриманих протягом останніх тижнів за здійснення своїх прав.

У Держдепі нагадують, що ЄСПЛ дійшов висновку, що засудження Навального у 2014 році, яке стало підставою для винесення нового вироку, було “незаконним та довільним” і “політично вмотивованим”.

“Поточне провадження проти Навального, яке розпочалося з його затримання 17 січня, є продовженням зусиль, спрямованих на порушення його прав та придушення політичного плюралізму, як це раніше встановив ЄСПЛ” – йдеться у заяві.

У Держдепі підкреслили, що будуть тісно координувати свою діяльність з союзниками та партнерами, щоб притягнути Росію до відповідальності за недотримання прав своїх громадян.

Довідково: Справа “Ів Роше” – про “шахрайство” – було порушена проти Навального і його брата Олега ще в грудні 2012 року. Їх звинувачували в тому, що вони нібито обманом нав’язали косметичній компанії “Ів Роше” і “Многопрофильной процессинговой компании” свою фірму як посередника при наданні транспортно-логістичних послуг.

Однак пізніше представники позивача визнали, що договір з Навальним був повністю виконаний і ніякої шкоди компанія не зазнала. А сам позивач до суду так і не прийшов, а потім звільнився з “Ів Роше”.

Проте суд дав Навальному 3,5 роки умовно з випробувальним терміном, який закінчився тільки 29 грудня 2020 року. Тепер суд замінив цей термін на реальний, оскільки звинувачує Навального в тому, що він нібито систематично порушував умови випробувального терміну.

У жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив, що вирок у справі “Ів Роше” був політично мотивованим, довільним і необгрунтованим і присудив виплатити братам Навальним компенсацію на загальну суму в 76 тисяч євро і 460 тисяч рублів. У 2019 році ЄСПЛ прийняв ще одне рішення за позовом Олексія Навального, визнавши незаконним домашній арешт, під яким той перебував протягом понад десять місяців у 2014 році.

Нагадаємо, Навального затримали 17 січня в аеропорту “Шереметьєво”, коли він повернувся в Росію після лікування через спробу отруєння. За версією російської влади, Навальний ухилявся від контролю як умовно-засуджений. Хімкинський суд Російської Федерації взяв під варту Олексія Навального на 30 діб – до 15 лютого 2021 року.

Навальний записав відеозвернення з відділку поліції, у якому закликав росіян виходити на вулиці та не боятися нинішньої влади.

Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального опублікував розслідування про палац президента Володимира Путіна біля Геленджика.

27 січня з обшуком у квартиру російського опозиціонера Олексія Навального в Москві прийшли силовики.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE