Politerno > Україна і світ > Байден передумав зустрічатися із Зеленським після зміни керівництва “Нафтогазу” – Axios

Байден передумав зустрічатися із Зеленським після зміни керівництва “Нафтогазу” – Axios

  • 7 Червня, 2021
  • 849 Переглядів
  • 0

Вашингтон розглядав можливість запросити президента Володимира Зеленського у США для зустрічі з Джо Байденом до його саміту з Володимиром Путіним, але відмовився від цієї ідеї через зміну керівництва “Нафтогазу”.

Про це повідомило видання Axios з посиланням на джерело в адміністрації Байдена.

“Джерело в адміністрації розповіло, що Білий дім розглядав можливість запрошення Зеленського в Вашингтон перед самітом Байдена з Путіним, але відмовився просувати зустріч після рішення Зеленського змінити керівництво державної енергетичної компанії “Нафтогаз”. Цей крок викликав стурбованість у адміністрації, що він відмовився від зусиль по боротьбі з корупцією”, – пише видання.

Як відомо, президенти США і Росії зустрінуться 16 червня в Женеві.

“Зеленський провів годинне інтерв’ю Zoom для Axios в п’ятницю, щоб впросити Байдена зустрітися з ним віч-на-віч перед самітом 16 червня з президентом Росії Володимиром Путіним, пропонуючи приєднатися до нього “в будь-який момент і в будь-якій точці планети”, – пише Axios у новині про ромову із Зеленським.

Видання зазначає, що Зеленський говорив про кампанію психологічного тиску Путіна, а його власний гнів “перетворився на розчарування у США і його надію на те, що Байден, якого він порівнює з великим баскетболістом Майклом Джорданом, все ще зможе перехитрити Росію і врятувати Україну”.

“Я розумію, що через вже існуючі плани президента США і його щільний графік вони (консультації – ред.) цілком можуть не відбутися, але цей вибір буде тільки за ним”, – сказав Зеленський, додавши, що готовий зустрітися з Байдено в “будь-який момент і в будь-якій точці планети”.

У відповідь на питання, що означатиме, якщо Байден зустрінеться з Путіним раніше, ніж з Зеленським, президент України сказав: “Це відповідь і геополітичне бачення: є “імперії”, є великі держави світу, а є всі решта”.

Зеленський також заявив, що він дізнався з преси, а не з прямого контакту, що президент Байден вирішив припинити спроби блокувати російський трубопровід, який Україна вважає серйозною загрозою національній безпеці.

«Ця зброя, справжня зброя … в руках Російської Федерації, – сказав він. – Це не дуже зрозуміло… що кулі до цієї зброї можуть бути надані такою великою країною, як Сполучені Штати».

“Якщо щиро, ми були дуже здивовані. (…)  Ми розуміємо, що лише США спроможні зупинити будівництво. В нас була перша розмова з Байденом по телефону – і я отримав усі сигнали, прямі сигнали, і був щасливий із того. (…) 

Я вжив слово “здивований” декілька разів, бо я був справді здивований кілька разів. Окрім рішення Сполучених Штатів, другим сюрпризом було дізнатися про це з преси. Я відчуваю, що… ну, взаємини між стратегічними партнерами мають бути прямими”, – додав Зеленський.

За словами Зеленського, третім приводом його здивування було пояснення американської сторони щодо того, що “Північний потік-2” на 95% завершений і на цьому етапі важко зупинити будівництво. 

На його думку, для зупинки будівництва російського трубопроводу треба було провести “серйозну розмову” й об’єднати зусилля США, Євросоюзу та України. 

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін оголосив про завершення укладання труб по першій нитці газопроводу “Північний потік-2”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE