Politerno > Україна і світ > НАЗК вимагає скасування призначення Вітренка главою “Нафтогазу” – той піде в суд

НАЗК вимагає скасування призначення Вітренка главою “Нафтогазу” – той піде в суд

  • 15 Червня, 2021
  • 576 Переглядів
  • 0

У Кабінету міністрів вимагають скасувати як незаконні розпорядження про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК “Нафтогаз України” та контракт з ним.

Про це йдеться у приписі голови НАЗК Олександра Новікова, внесеному до Кабміну.

“Скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК “Нафтогаз України”, підписано з ним контракт;

вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК “Нафтогаз України” як незаконного”, – йдеться у документі.

У НАЗК нагадали, що за законом про запобігання корупції, після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу.

Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Порушення цієї норми є підставою для розірвання договору.

Це положення закону було порушене під час призначення Вітренка на посаду, оскільки під час виконання повноважень заступника міністра енергетики в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року він системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК “Нафтогаз України”.

Своєю чергою голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), який був внесений Кабінету Міністрів України щодо ліквідації порушень статті 26 Закону України «Про запобігання корупції» під час призначення голови правління НАК «Нафтогаз України», є незаконним, а висновки Нацагентства свідчать про типовий приклад «вибіркового правосуддя» та упередженого ставлення.

Нагадаємо, голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив про необхідність конфіскації компаній-облгазів Дмитра Фірташа через суди – якщо компанія не може розрахуватися, вона у законний спосіб має перейти у власність держави.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE