Politerno > Україна і світ > “Зірниці довіри”: Путін обговорив з Байденом війну на Донбасі та повернення послів

“Зірниці довіри”: Путін обговорив з Байденом війну на Донбасі та повернення послів

  • 16 Червня, 2021
  • 626 Переглядів
  • 0

Президент Росії Володимир Путін і президент США Джо Байден обговорювали Україну, в тому числі можливий її вступ до НАТО та Мінські угоди.

Про це Путін заявив під час пресконференції після зустрічі з Байденом в Женеві.

 

“Що стосується України, ця тема порушувалася. Не можу сказати, що дуже докладно, але, наскільки я зрозумів президента Байдена, він згоден з тим, що в основі врегулювання (конфлікту) на Південному Сході України повинні лежати Мінські угоди.

З приводу можливого вступу України в НАТО, ця тема порушувалася “мазком”, тут, мабуть, нічого обговорювати…

Що стосується зобов’язань щодо України – у нас зобов’язання тільки одне: сприяти реалізації Мінських угод. Якщо українська сторона готова до цього, ми підемо цим шляхом поза всяким сумнівом.

Між іншим, хочу звернути вашу увагу на наступне – ще в листопаді минулого року українська делегація представила свої міркування про те, як вона думає реалізовувати Мінські угоди. Там написано, що, перш за все, представити пропозицію з приводу політичної інтеграції Донбасу в українську правову систему і Конституцію, там так прописано.

Друге – кордон між РФ і Україною починають займати прикордонники України на наступний день після проведення виборів, стаття 9. Що запропонувала Україна? Вона запропонувала першим кроком повернути ВСУ до місць своєї постійної дислокації. Це означає, що війська України мають зайти на Донбас. Друге – вони запропонували закрити кордон між РФ і Україною, і третє – вибори провести через три місяці після цих двох кроків.

Це не має нічого спільного з Мінськими угодами, це повністю їм суперечить”, – зазначив Путін.

Також Путін повідомив, що вони з Байденом домовилися про взаємне повернення послів до Москви та Вашингтона.

“Що стосується повернення послів – у Москву американського посла і у Вашингтон російського – ми домовились, що це питання вирішене. Вони повертаються на місце своєї служби. Коли конкретно – завтра, післязавтра – це питання суто технічного характеру”, – сказав президент РФ.

За його словами, домовились також про те, що МЗС РФ та Держдеп почнуть консультації “щодо усього комплексу взаємодії” на дипломатичному треку.

За словами Путіна, він вже з’ясував стосунки з президентом США щодо його заяви “Путін – вбивця”.

Запитання з цього приводу Путіну поставив один з російських журналістів, який, втім, старанно уникав згадки про суть цього звинувачення. Втім контекст запитання та відповідь Владіміра Путіна не лишали сумніву в тому, що йшлося саме про інтерв’ю Джо Байдена із визнанням того, Путін є вбивцею.

“Що стосується різких заяв… Що сказати, ми всі знаємо ці заяви. Але після цього президент Байден мені зателефонував, ми з’ясували стосунки, мене його пояснення влаштували. І він запропонував мені зустріч”, – запевнив Путін.

Він втім виступив із критикою американської влади, яка, на його думку, несе відповідальність за смерть людей в Афганістані та в Іраку. “Хто несе за це відповідальність, хто убивця?”.

Також Путін заявив, що під час його зустрічі з американським лідером Джозефом Байденом між ними повної довіри не виникло, а лише “промайнули зірниці довіри”.

Журналістка запитала главу РФ, чи вдалося їм з Байденом вийти на “новий рівень взаєморозуміння і, головне, довіри”.

“Лев Толстой якось сказав: У житті немає щастя, є лише зірниці його. Цінуйте їх. Ось мені здається, що в такій ситуації не може бути якоїсь сімейної довіри, але зірниці її, мені здається, промайнули”, – додав очільник Кремля.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE