Politerno > Тернопільщина > “Слуги” Тернопільщини, Люшняк і Чайківський підтримали податкове навантаження на бізнес

“Слуги” Тернопільщини, Люшняк і Чайківський підтримали податкове навантаження на бізнес

  • 3 Липня, 2021
  • 3890 Переглядів
  • 0

Парламент прийняв за основу так званий “антиахметівський” законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. 

Законопроєкт №5600 підтримали 264 нардепи.

“За” ініціативу проголосували нардепи з Тернопільщини від партії “Слуга народу” Андрій Богданець, Володимир Гевко, Ігор Василів та Людмила Марченко. А також обранці з групи “Довіра” Микола Люшняк та “За майбутнє” Іван Чайківський.

Не підтримали законопроєкт фракції партій “ЄС”, “Батьківщина” та “Голос”.

Законопроєкт у ЗМІ назвали “антиахметівським” через те, що ним пропонується підвищити розмір ренти на видобуток залізної руди (на якій спеціалізуються компанія “Метінвест” Ріната Ахметова), а також запровадити акцизний податок на електроенергію, вироблену з сонячних та вітрових електростанцій (ДТЕК Ріната Ахметова є власником найбільших потужностей “зеленої” енергетики в Україні).

Однак, крім змін, що стосуються власників великого бізнесу, зокрема Ріната Ахметова, в урядовому законопроєкті міститься низка змін, які зачеплять широке коло українців.

Наприклад, ним пропонують зобов’язати компанії-забудовники сплачувати ПДВ з операцій з нерухомістю. Такий крок повинен закрити можливості спекуляцій для великих гравців – юридичних осіб.

Зараз у ціні квартир податок на додану вартість уже врахований. Ці 20% забудовник закладає, коли вперше продає новозбудоване житло.

Для всіх наступних продажів квартир (вторинний ринок), незалежно від строків, у Податковому кодексі встановлена пільга: такі операції звільняються від сплати ПДВ. Саме цю пільгу Міністерство фінансів пропонує скасувати.

Ще одна зміна у законопроєкті, яка стосується оподаткування операцій з нерухомістю — запровадження 18-відсоткового податку з доходів, отриманих від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості на рік. Досі ж у податковому кодексі міститься норма, що такі операції оподатковуються податком 5%.

У законопроєкті містяться норми, якими держава знижує “поріг” розміру земельної ділянки, продаючи врожай з якої потрібно сплачувати податки. Наразі цей поріг становить 2 гектари (тобто, продаючи врожай з більших ділянок зараз потрібно платити податок 18% з отриманих таким чином доходів). Законопроєктом цей “поріг” знижують до 0,5 гектара.

Крім цього, у законопроєкті пропонується цілком оновити спосіб розрахунку податків для фермерів. Уряд хоче запровадити “мінімальне податкове зобов’язання” – це мінімальна сума податків, яку має сплачувати людина (або підприємство), яка володіє землею або використовує її на правах оренди чи емфітевзису та отримує з неї доходи. У разі підтримки цих норм загальна сума сплачених з сільськогосподарської діяльності податків не буде меншою, ніж 4,5% від оціночної вартості землі.

Законопроєктом також пропонується внести зміни у процес взаємодії податкової з підприємцями. Зокрема, дозволивши податковій стягувати податкові борги з платників податків без рішення суду.

Рада підтримала законопроєкт лише у першому читанні, при цьому не скоротивши термін подачі правок до другого читання. Остаточний варіант законопроєкту може відрізнятися від ухваленого 1 липня документа.

Нагадаємо, кілька народних депутатів від Тернопільщини не підтримали проєкт постанови №4105 про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування зриву спецоперації із затримання найманців ПВК “Вагнера”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE