Politerno > Україна і світ > “Мінськ” і “формула Штайнмайера”: Аваков не бажає зачищати “косяки” влади, – експерт про відставку міністра

“Мінськ” і “формула Штайнмайера”: Аваков не бажає зачищати “косяки” влади, – експерт про відставку міністра

  • 14 Липня, 2021
  • 600 Переглядів
  • 0

Спочатку про факти. Є заява про відставку. Але це ще не результативне голосування Ради за відставку. Голосування, призначене на 25 липня, говорить про те, що голоси ще доведеться збирати. Але думаю, зберуть.

Президент Зеленський запропонував на пост міністра МВС не кадрового міліціонера, а експерта Інституту Майбутнього Дениса Монастирського. З особистого досвіду знаю, що МВС – це держава в державі, і швидко взяти її під контроль надзвичайно складно. Як мінімум, це призначення всіх своїх керівників обласних управлінь МВС, на що необхідно, по-хорошому, від трьох до шести місяців.

Тепер про міфи.

Неможливо управляти МВС віддалено, які б дружні стосунки не були у колишнього і нового міністрів. Вплив з боку офісу президента завжди буде більш прямим. У цьому сенсі Монастирський – людина офісу президента, а не Авакова.

Неможливо просто викликати такого політичного важковаговика як Аваков до себе в кабінет і просто змусити у нього заяву про відставку. Якщо все-таки написав (а він написав і оприлюднив!), то значить, сам цього захотів.
Питання, чому?

Єдина здорова мотивація – це небажання Арсена Авакова встати повністю в кільватері президента Зеленського і покірно зачищати силовим методом всі косяки його влади. Косяки не тільки по корупції і підвищенню цін і тарифів, а й зовнішньополітичні косяки. Мова йде про жорстке силове придушення майбутніх протестів у відповідь на спробу імплементувати «мінськ» у вигляді «формули Штайнмайера» в українське законодавство.

Характерно, що заява з’явилася відразу після візиту Володимира Зеленського в Німеччину, де йому розповіли про безальтернативність «Мінська» і відсутність європейських грошей на латання українського бюджету.

Мати похмілля від чужої п’янки не хоче ніхто, Аваков не виняток.

Чого чекати?

Якщо Рада за відставку все ж не проголосує, то це буде означати, що головний в країні – зовсім не президент Зеленський. З усіма витікаючими наслідками.

Якщо відставка Авакова буде проголосована, і він перейде в активну опозицію, то мої похмурі передчуття щодо катастрофічного люмпен-майдану стають куди більш обґрунтованими. Навіть і не знаю, який варіант гірший.

Олександр Кочетков



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE