Politerno > Україна і світ > Міжнародна дорадча група закликала Раду без зволікань ухвалити закон про СБУ

Міжнародна дорадча група закликала Раду без зволікань ухвалити закон про СБУ

  • 16 Липня, 2021
  • 431 Переглядів
  • 0
Іван Баканов СБУ

Міжнародна група закликала Верховну Раду без зволікань ухвалити законопроєкт про СБУ у редакції, затвердженій 14 липня парламентських комітетом з національної безпеки, оборони і розвідки. 

Про це йдеться у заяві міжнародної дорадчої групи, до складу якої входять представники ЄС, НАТО і США, оприлюдненій у Twitter представництва Євросоюзу в Україні у п’ятницю.

У заяві відзначається, що проєкт закону відкриває обнадійливі перспективи для реформування Служби, і великою мірою відповідає європейським та євроатлантичним принципам і провідній практиці.  “Закликаємо Верховну Раду України ухвалити зазначений законопроєкт без зволікань”, – сказано у заяві.

У ЄС, НАТО і США наголошують, що ухвалення закону стане важливим зрушенням, що уможливить трансформацію Служби.  

Зокрема, закон передбачає скорочення штату і демілітаризацію СБУ, а також поступове позбавлення Служби всіх повноважень досудового розслідування. 

“Ми також закликаємо Верховну Раду та уряд України якомога швидше зробити наступний крок — розпочати практичну реалізацію положень закону.  Для втілення реформи в життя необхідно також ухвалити додаткові законодавчі акти, зокрема “сателітний” закон, що врегулює порядок передання Службою безпеки України повноважень на проведення досудового розслідування іншим органам”, – наголошується у заяві.Проєкт нового закону про СБУ був презентований президентом Володимиром Зеленським у березні 2020 року. Відтоді над його вдосконаленням працювала парламентська робоча група, до складу якої входили представники Міжнародної дорадчої групи. Серед членів робочої групи були представники Верховної Ради, самої СБУ, а також експертного середовища.

Законопроєкт пройшов перше читання у січні 2021 року.

Нагадаємо, законопроєкт про Службу безпеки України в редакції, представленій 3 червня, отримав підтримку міжнародної дорадчої групи, до складу якої входять представники ЄС, НАТО та США.

Заступниця глави комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла заявила, що колеги по комітету “змусили” її перенести розгляд законопроєкту про реформу СБУ на середу, 7 липня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE