Politerno > Україна і світ > Міжнародники підтримали проєкт реформи СБУ

Міжнародники підтримали проєкт реформи СБУ

  • 7 Червня, 2021
  • 563 Переглядів
  • 0

Законопроєкт про Службу безпеки України в редакції, представленій 3 червня, отримав підтримку міжнародної дорадчої групи, до складу якої входять представники ЄС, НАТО та США.

Про це йдеться у заяві експертної групи, що опікується питанням реформи СБУ, опублікованій 7 червня на сайті Консультативної місії ЄС (EUAM), повідомляє “Європейська правда“.

“Якщо законопроєкт буде ухвалено і повною мірою реалізовано, він стане надійним фундаментом для системного й ґрунтовного реформування СБУ відповідно до європейських і євроатлантичних принципів і найкращих практик”, – йдеться у заяві.

Експертна група відзначає, що законопроєкт передбачає поетапне повне позбавлення СБУ повноважень досудового розслідування, суттєве скорочення штату і демілітаризацію Служби, відсторонення її від розслідувань економічних злочинів, а також посилення механізмів нагляду.

Наголошується, що за умови комплексної реалізації реформи Служба безпеки стане більш ефективною, результативною і підзвітною, а також більш спроможною протистояти безпековим загрозам України.

Міжнародна дорадча група закликає Верховну Раду невідкладно ухвалити законопроєкт, називаючи цей крок важливим на шляху наближення України до принципів НАТО і ЄС.

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №3087-д «Про Бюро економічної безпеки України». Відразу після цього в першому читанні був прийнятий законопроєкт №3196-д, який являє собою не що інше, як нову редакцію закону про СБУ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE