Politerno > Україна і світ > У дипломатів США у Відні виявили стан, схожий на “гаванський синдром”: підозрюють Росію

У дипломатів США у Відні виявили стан, схожий на “гаванський синдром”: підозрюють Росію

  • 17 Липня, 2021
  • 825 Переглядів
  • 0

Влада США розслідує причини появи загадкових симптомів у 24 американських дипломатів, які працюють у Відні. Їхній стан схожий на так званий “гаванський синдром”.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на американські ЗМІ.

Зазначається, що проблеми зі здоров’ям у дипломатів, співробітників розвідки та інших чиновників у Відні почалися невдовзі після інавгурації президента США Джо Байдена в січні цього року. Інформацію про це отримали журналісти New Yorker та Associated Press.

Урядові агентства США називають прояви симптомів у співробітників “аномальними або незрозумілими інцидентами зі здоров’ям”, проте в приватних бесідах директор ЦРУ Вільям Бернс називає їх не інцидентами, а атаками.

За словами співрозмовників видання New Yorker, ГРУ – єдина спецслужба Росії, яка має технології для організації атак “спрямованої енергії”.

“Гаванський синдром” названо так після інцидентів у столиці Куби, де з кінця 2016 року американські дипломати повідомляли про сильний головний біль, нудоту, втому і погіршення координації та слуху. У 2018 році аналогічні симптоми з’явилися у співробітників консульства в Китаї, а наприкінці квітня 2021 року стало відомо, що два схожі випадки були зафіксовані вже на території США.

Високопосадовці як у адміністрації колишнього президента Дональда Трампа, так і в адміністрації Байдена впевнені, що держслужбовці США могли бути атаковані Росією. Зокрема, американські журналісти ще в травні публікували матеріали, в яких йшлося про те, що організатором таких атак може бути російська військова розвідка ГРУ, однак вичерпних доказів цього наразі у ЗМІ немає.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE