Politerno > Україна і світ > “Позасудове блокування опозиційних ЗМІ”: з’явилася реакція західних ЗМІ на санкції проти “Страни”

“Позасудове блокування опозиційних ЗМІ”: з’явилася реакція західних ЗМІ на санкції проти “Страни”

  • 23 Серпня, 2021
  • 550 Переглядів
  • 0

Західні ЗМІ розкритикували санкції і закриття інтернет-видання “Страна”.

У публікаціях акцентують увагу на тому, що в Україні за вказівкою Зеленського заблокували впливовий опозиційний новинний сайт.

“Зеленський заблокував опозиційний сайт”, – з таким заголовком вийшла стаття про ситуацію зі “Страною” на Deutsche Welle (“Німецька хвиля”).

“У лютому закрили три телеканала, а тепер президент Зеленський ввів санкції проти новинного сайту strana.ua. Юристи критикують це рішення за відсутність правової основи”, – пише німецький сайт.

“В Україні президент Володимир Зеленський заблокував впливовий опозиційний новинний сайт strana.ua. Відповідний указ був опублікований в суботу. Підставою для цього санкції, введені Радою національної безпеки стосовно головного редактора Ігоря Гужви, який з 2018 року живе у вигнанні в Австрії, і його компаній, говориться в повідомленні. Заборона була заснована на поданні секретної служби СБУ.

У своїй заяві СБУ назвало журналістів “проросійськими пропагандистами”. Більш детальна інформація про причини не наводиться з посиланням на конфіденційність.  Глава Спілки журналістів України Сергій Томіленко розкритикував блокування сайту. “Позасудове блокування опозиційних ЗМІ – це відмова від юридичних гарантій незалежності преси”, – сказав він.

Гужва заявив, що журналістська робота буде продовжена, незважаючи на каральні заходи. “Це не має значення. За Петра Порошенка мене посадили в тюрму. При Зеленському заблокували сайт”.

“Порошенко був президентом до Зеленського. Сайт поки переїхав на новий домен strana.news”, – пише Deutsche Welle.

Юристи вважають санкції, введені Зеленським без будь-яких судових підстав проти громадян України з початку року, незаконними, зазначає один з найбільших порталів Німеччини.

В Угорщині про закриття “Страни” написав провідний економічний і політичний тижневик HVG (Heti Világgazdaság – “Щотижнева світова економіка”).

“Президент України Володимир Зеленський в суботу заборонив російськомовний опозиційний новинний портал strana.ua. Указ про це Зеленський підписав в суботу. Причина такого кроку в тому, що Рада національної безпеки ввела санкції стосовно головного редактора новинного порталу Ігоря Гужви, який раніше отримав притулок в Австрії, і його компаній. Ініціатором заборони новинного порталу є Служба безпеки України, яка підпорядковується главі держави.

У своїй заяві СБУ назвала журналіста “проросійським пропагандистом”, але не надала додаткової інформації про причини заборони strana.ua, пославшись на секретність. Різко розкритикував офіційну міру глава Асоціації журналістів України Сергій Томіленко. “Блокування опозиційної преси в обхід суду означає відмову від юридичних гарантій незалежності ЗМІ”, – підкреслив він. Гужва заявив, що продовжить журналістську діяльність, незважаючи на заборону. До речі, новинний портал тимчасово переїхав на strana.news”, – пише HVG.

Про закриття “Страни” пишуть також у Франції. Новинний портал La Minute написав що в Україні “заборонили впливовий опозиційний новинний сайт через санкції проти його редактора, згідно з рішенням, підписаним президентом Володимиром Зеленським, яке було оприлюднено в суботу”.

Нагадаємо, Рада нацбезпеки і оборони запровадила персональні економічні обмежувальні санкції проти народного депутата Андрія Деркача, подружжя Шаріїв, редактора “Страни” Ігоря Гужву та інших.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE