Politerno > Україна і світ > За останні 2,5 року РФ вивезла з ОРДЛО 900 тис. осіб. За повернення раніше терміну – штрафи понад 360 тис. руб., – правозахисник

За останні 2,5 року РФ вивезла з ОРДЛО 900 тис. осіб. За повернення раніше терміну – штрафи понад 360 тис. руб., – правозахисник

  • 14 Вересня, 2021
  • 485 Переглядів
  • 0
Павло Лисянський

За програмою поповнення Росії трудовими ресурсами з окупованого Донбасу виїхав майже мільйон громадян.

Про це повідомляє правозахисник Павло Лисянський, засновник “Східної правозахисної групи”, здебільшого в осіб, які виїжджають, вимагають відповідної кваліфікації і досвіду роботи за робітничими професіями – шахтар, металург, токар. У разі раннього повернення передбачені великі грошові санкції.

Програма з переселення в РФ діє з 2006 року. Починаючи з 2012 року для жителів України цю програму зробили безстроковою. Учасники програми мають право на низку пільг, наприклад, на компенсацію транспортних витрат на переїзд, а також на безмитне ввезення майна.

За інформацією джерел “СПГ” у підрозділах міграційної служби НЗФ “ЛНР” і “ДНР”, за останні 2,5 року майже 900 тисяч жителів ОРДЛО скористалися цією програмою.

Лисянський каже, що основне завдання – поповнення РФ трудовими ресурсами, які направляються в Забайкальський край, Камчатський край, Республіку Бурятію, Амурський край, Хабаровський край, Іркутську і Магаданську, Сахалінську область.

При цьому обов’язкова умова – учасник держпрограми має бути повнолітнім і дієздатним, мати можливість здійснювати трудову діяльність. Ще одна прописана вимога звучить так – заявник має володіти хорошими навичками розмовної і письмової російської мови для максимально швидкої і безболісної інтеграції в суспільство.

Програма “переселенців” з України в Росію в 2021 році зобов’язує учасника, який прожив на території РФ менше 2 років і залишив країну, відшкодувати всі кошти, витрачені державою на інтеграцію переселенця в суспільство на своїй території.

“А це 240 тисяч, це “підйомні”, і по 120 тисяч рублів на кожного члена. Людям не дають можливості для повернення, прив’язують їх до місця, куди вони прибули. По суті, окупований Донбас заповнює потребу в робочих руках на російських шахтах і металургійних підприємствах. Це відбувається на тлі повної економічної розрухи в ОРДЛО – закрито 47 шахт, заводи практично не працюють”, – говорить Лисянський. 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон №5478 щодо тимчасового скасування штрафів за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Донбасу або виїзду з неї.

Секретар РНБО Олексій Данілов пояснив свої слова щодо того, що Німеччина і Франція несуть відповідальність за агресію Росії проти України і Грузії – як мінімум моральну

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE