Politerno > Україна і світ > Розвідник розкрив деталі спецоперації із затримання Цемаха

Розвідник розкрив деталі спецоперації із затримання Цемаха

  • 4 Грудня, 2021
  • 1204 Переглядів
  • 0

Колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха з території ОРДЛО вивозили у непритомному стані. Разом із ним вдалося спокійно перетнути кілька блокпостів бойовиків.

Про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” розповів полковник запасу ЗСУ Роман Червінський.

“Ми залучили лікарів, які нам підказали необхідні діагнози. Ми створили легенду та підготували документи, які вказували, що ця людина хвора і перебуває під наркозом. Завдяки цьому ми провезли Цемаха від Сніжного до Донецька, пройшовши три блокпости. І ця легенда спрацювала на бойовиків. Він сидів на задньому сидінні автомобіля, там було інвалідне крісло поруч. Вони вважали, що це був дідусь, якого везе його родич до місця проживання в населеному пункті, який межує з Мар’їнкою”, – розказав він.

Потім, за словами Червінського, Цемаха пересадили в інвалідне крісло і з ним перетнули лінію розмежування.

Під час операції один з офіцерів розвідки наступив на міну, закладену терористами, та загинув. Ще один отримав поранення.

Червінський каже, що подібної операції ще не проводила жодна спецслужба за весь час незалежності України.

Він наголосив, що саме Цемах міг довести причетність Росії до збивання малайзійського Boeing 777 у 2014 році. І в Нідерландах очікували, що він виступить у суді.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха, який може свідчити у справі збиття малазійського літака МН-17. 

Прокуратура вимагала залишити підозрюваного під арештом, заявляючи, що він може втекти.

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах та ексначальник штабу так званого “Міністерства оборони “ДНР” Дмитро Купріян (“Батя”) можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Згодом він був виданий РФ у числі інших засуджених в Україні росіян.

Нідерландські слідчі перекваліфікували виданого РФ бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого раніше вважали ключовим свідком у справі MH17, у підозрюваного.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE