Politerno > Україна і світ > Радник Тихановської каже, що Лукашенко сам не розуміє, наскільки контролює свої війська

Радник Тихановської каже, що Лукашенко сам не розуміє, наскільки контролює свої війська

  • 11 Березня, 2022
  • 1244 Переглядів
  • 0

Досі білоруські військові відмовлялися від повномасштабної участі у війні проти України, але її не можна виключати.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка 11 березня.

Таким чином він відповів на питання про ймовірність залучення білоруських військ у новій агресії проти України.

«Нічого не можна виключати. Сьогодні, звісно, Путін тиснув на Лукашенка, щоб Лукашенко приєднався до війни, а Лукашенко сам не розуміє, наскільки він контролює білоруські війська. Тому що вступ до війни міг відбутися ще тиждень тому, але щось пішло не так. За нашою інформацією, багато хто з генералів та офіцерів просто відмовилися переходити кордон тоді. Чи відмовляться вони зараз, ми точно не знаємо, але ми вже зробили заклик до всіх білорусів, щоб вони відмовлялися, а коли їх змусять, щоб вони переходили на бік української армії», – розповів Вячорка.

На його думку, офіційний Мінськ зараз «платить» за підтримку Кремля під час придушення протестів у 2020 році, після президентських виборів у Білорусі. Тоді громадськість країни та міжнародна спільнота не погодилися з результатами, за якими на виборах нібито виграв Лукашенко.

«Він демонструє лояльність, він дозволив десяткам тисяч російських солдатів розміститися на території Білорусі і потім з цієї території почалися напади на Україну. Чи він впливає на це? Я думаю, що ні. Чи від нього щось залежало? Думаю, що так. Чи залежить зараз? Думаю, що дуже мало», – міркує радник Тихановської.

Він також вказав на те, що Білорусь не брала участі у військових конфліктах із часів війни в Афганістані, тож досвідчених військових у неї немає.

«Є тільки кілька тисяч контрактників, професійних фахівців військових, які можуть щось зробити, всі решта – це строковики, солдати, яких призвали, які не дуже хочуть воювати і зараз масово втікають з території Білорусі, хто до Польщі, хто до Литви, аби їх не забрали до війська і не довелося воювати з Україною. Тому я б оцінив, що до 5 тисяч тих, хто може щось зробити на території України, але думаю, що більшість із них просто або втече, або відмовиться виконувати наказ, або перейде на український бік», – припустив він.

За оцінкою Вячорки, протягом останніх 28 років Лукашенко радше займався зміцненням міліції, Кабінету держбезпеки та ОМОНу, які допомагали боротися з опозицією.

«Але ці силовики абсолютно безсенсовні в справжніх боях. Ви могли бачити, що відбулося з російським ОМОНом, їх українські військові просто розбили просто й швидко. Така доля чекає й лукашенківський ОМОН, тому я думаю, що їх і надсилати немає сенсу», – підсумував громадський діяч.

Нагадаємо, Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що о 14:30 дня 11 березня російські літаки вилетіли з білоруського аеродрому, залетіли в повітряний простір України над Рівненщиною, розвернулись і обстріляли села поблизу держкордону України з Білоруссю. За кілька хввилин до оприлюднення цієї інформації для широкої громадськості, міністр оборони Олексій Резніков звернувся російською мовою до білорусів і закликав їх не вірити провокації російських окупантів та не допустити залучення білоруської армії до збройної агресії РФ проти України.

У Міністерстві оборони Білорусі відреагували, що здійснення ракетного удару по селах на прикордонні Білорусі та України є “фейком”.

Лукашенко проводить 11 березня офіційні перемовини із Путіним у Москві. Білоруський диктатор розповів своєму союзнику, що буцімто українська армія планувала напад на Білорусь, тому він дякує, що Росія почала вторгнення і запобігла нібито “кривавій бійні”. Путін, натомість, пообіцяв розказати про “позитивні зрушення” в перемовинах російської делегації з Україною.

За даними українських військових, Білорусь готується здійснити вторгнення до України до 21:00 11 березня.

“Схеми” повідомили, що менеджер російського оборонного концерну “РТІ Системи” Євгеній Новицький володіє компанією у Каннах, яку “прописав” в елітній віллі з басейном.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE