Politerno > Тернопільщина > Об’єднання гімназії і ліцею: Похиляк провела псевдо-брифінг, а результати конкурсу на посаду директора оскаржать

Об’єднання гімназії і ліцею: Похиляк провела псевдо-брифінг, а результати конкурсу на посаду директора оскаржать

  • 15 Липня, 2023
  • 4654 Переглядів
  • 0

У Тернополі батьки та вчительські колективи виступають проти об’єднання Тернопільського технічного ліцею та Української гімназії імені Франка.

Вони побоюються, що заклади втратять свої позиції в рейтингу найкращих у країні. До того ж, реорганізація покличе за собою і ряд кадрових змін, які вже викликали хвилю обурення, пише “20 хвилин”.

Рішення про злиття Української гімназії імені Івана Франка з ліцеєм та створення Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка прийняли на сесії Тернопільської міської ради 9 червня.

Зокрема, у Тернополі планують створити щонайменше шість таких ліцеїв шляхом об’єднання двох та більше навчальних, кажуть в управлінні освіти. Навіщо об’єднувати навчальні заклади, до яких змін готуватися учням та педагогам – розповіла під час брифінгу з батьками та журналістами 14 липня начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

Під час брифінгу головна освітянка кілька разів наголошувала, що злиття Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею не є спонтанним рішенням. Це питання обговорювали два роки поспіль.

“Ми створили робочу групу. На її засідання запрошували керівництво обох закладів. У нас діє експертна рада з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, яка наголосила, що об’єднання цих закладів – мудре рішення, і нас підтримали. Наступний крок – засідання комісії міської ради з гуманітарних питань, де теж прийняли позитивне рішення. Вже дев’ятого червня 2023 року депутати на сесії міської ради проголосували про злиття двох закладів. Я переконана, що цей академічний ліцей буде одним з найкращих в області та Україні”, — заявила Ольга Похиляк.

Відповідно до рішення сесії від 9 червня поточного року, в обох навчальних закладах визначили склад комісії, який займається реорганізацією закладів. Вони мають скласти передавальний акт та надати виконкому на затвердження. Також подати документи для внесення змін у Єдиний державний реєстр юридичних осіб.

Тернопільський академічний ліцей «Українська  гімназія» імені Івана Франка є правонаступником усіх прав та обов’язків двох закладів. 

Підтримали рішення про реорганізацію закладів 35 депутатів, а також троє утрималися. Жоден з присутніх не проголосував «проти». П’ять депутатів не були присутні.

Наразі вже відомо, що в новому ліцеї буде три профільних напрямки: фізико-математичний, філологічний та природничий.

Під час брифінгу присутніх журналістів та батьків переконували, окрім назви закладу та деяких нових вчителів для дітей нічого не зміниться. Учі учні залишаться у своїх класах. Вони не будуть бігати між корпусами навчального закладу, як це робиться під час навчання в університеті.

“Під час злиття двох навчальних закладів ми створимо одну юридичну особу. Але діти, як і раніше, будуть навчатися у двох будівлях. Тобто кожен у своєму закладі. Не буде такого, що на математику вони йдуть в приміщення гімназії, а ось на українську чи англійську – у приміщення техліцею. Ні, такого робити ми не плануємо. Але ми точно знаємо, що кількість учнів в ліцеї збільшиться, що буде не два-три ліцейних класи, а більше. Можливо так, що два п’ятих класи будуть навчатися у приміщенні гімназії, а ось інші два чи три – у приміщенні ліцею. Це питання ще будемо обговорювати з керівництвом. Але головне, що ми зможемо задовольнити право на освіту більшої кількості дітей і головне, що це буде якісна освіта”, – запевнила пані Ольга. 

Також представники влади наполягають, що збільшиться не лише кількість дітей та педагогічний колектив, а й субвенції у заклади. Це є шансом для покращення матеріально-технічної бази.

Висловити свою думку щодо об’єднання могли й батьки учнів. Склалося враження, що на брифінг покликали лише своїх. Адже всі аргументи звучали на користь об’єднання закладів. Хоча ще 13 липня частина батьків пікетували біля міської ради.

Більш того, як писало Politerno, під час брифінгу 14 липня щодо об’єднання гімназії та ліцею, організованого начальницею Управління освіти і науки Ольгою Похиляк, представником батьків Української гімназії виступив методист Управління освіти і науки ТМР Андрій Вівчар.

Також ми згадували, що знайомі з процесом роботи конкурсної комісії щодо обрання директора Української гімназії люди заявляють про порушення процедури. Сумніви викликані, як нормами оцінювання кандидатів, так і формуванням складу самої комісії. Зокрема, один з кандидатів підготував презентацію не «Плану розвитку закладу освіти», а «Стратегію», що має суттєву різницю і є порушенням конкурсу. Втім, це не завадило конкурсній комісії визнати цього номінанта переможцем.

Зі слів Ольги Похиляк, інформація про проведення конкурсу на посаду керівника Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка публікували на сайті Тернопільської міської ради. А ось учасників очікували більше, ніж дві людини.

Відомо, що переможцем конкурсу на посаду директора академічного ліцею став Федоруц Микола Васильович. Він пройшов шлях від керівника гуртка до заступника виховної роботи в школі №4. За даними Politerno, кандидатура цього претендента була внесена за день до закінчення терміну подачі документів.

Із власних джерел журналістам «20 хвилин» вдалося дізнатися, що результатом конкурсу невдоволена заступниця начальника відділу інституційного аудиту управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області, а також друга кандидатка на посаду директора Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка - Ірина Маланчук

"Є вимоги, ми готували положення та організовували членів конкурсної комісії. До комісії входять представники органів самоврядування, представники громадськості, обласного департаменту освіти, фінансового відділу середньої загальної освіти та інші. Представництво широке, і кожен оцінював план розвитку закладу учасників конкурсу, виконання тестових завдань. Якщо хтось програв, то має право скаржитися, подавати в суд. Зранку 14 липня засідала конкурсна комісія, і там пояснили пані Маланчук, що все проводили без порушень. Чи планує вона і далі скаржитися, щось робити – я не знаю", —  наголосила Ольга Похиляк.

У свою чергу Ірина Маланчук зазначила, що конкурс відбувся з порушенням вимог статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту». А ось тестові завдання, які затвердили в управлінні освіти та науки Тернопільської міської ради, не відповідають Примірному переліку питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти

"З відеозапису конкурсу можна побачити, що комісія не мала чітких ключів відповідей на тестові завдання, що свідчить про неякісну підготовку комісії до конкурсу та можливе маніпулювання відповідями конкурсантів. Незрозумілим залишається оцінювання ситуаційного завдання, адже окремої оцінки за нього не оголошували, а лише за презентацію перспективного плану розвитку та тестові завдання. У протоколі засідання конкурсної комісії від 13.07.2023 № 2 така інформація також відсутня. Окрім того, абзацом четвертим частини восьмої статті 39 Закону передбачають презентацію перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти. А один з кандидатів представив Стратегію розвитку, що не є правильним. Адже Стратегія розвитку є значно ширшим поняттям та вимагає залучення до розроблення усіх учасників освітнього процесу та, що важливо, засновника", - зазначила Ірина Маланчук.

Також, зі слів пані Ірини, відповідно до Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Тернопільської міської територіальної громади, до складу конкурсної комісії входять представники «засновника». Зокрема, профільний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради, депутати, які входять до постійної комісії міської ради з гуманітарних питань (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи).

"Це не відповідає вимогам до даної категорії осіб, передбаченим абзацом другим частини четвертої статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та листом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2020 № 1/9-264 «Щодо окремих питань проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти». Тому на зустрічі з конкурсною комісією я обгрунтувала всі порушення, які вчинені під час проведення конкурсу. Повідомляю, що оскаржувати рішення конкурсної комісії буду в судовому порядку", —  додалп Ірина Маланчук. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE