Politerno > Україна і світ > “Бавовна” у Севастополі: уражено десантний корабель класу “Ропуха” та субмарина “Кіло” – експерти OSINT

“Бавовна” у Севастополі: уражено десантний корабель класу “Ропуха” та субмарина “Кіло” – експерти OSINT

  • 13 Вересня, 2023
  • 378 Переглядів
  • 0

У ніч на 13 вересня окупаційна “влада” Севастополя повідомила про пожежу на судноремонтному заводі в районі Кілен-балки, Міноборони Росії заявило про атаку ракетами та безпілотними катерами, внаслідок якої пошкоджено два кораблі.

Дослідники OSINT повідомляють, що на судноремотному заводі в окупованому Севастополі пошкодили великий десантний корабель класу Ropucha та підводний човен класу Kilo. 

“Схоже, що вранці українські війська успішно атакували доки Севастопольського суднобудівного заводу, які, ймовірно, зайняті російським підводним човном класу “Кіло” і десантним кораблем класу “Ропуха”, – йдеться у повідомленні OSINT

Йдеться про великий десантний корабель проєкту 775 (Ropucha), які будувалися на верфі Stocznia Polnocna в Польщі та субмарину класу Kilo.

Дослідники також публікують фото, де стверджують, що на ньому горить десантний корабель проєкту 775.

Ці судна були у сухому доці Севастополя станом на ранок 12 вересня.

Згодом російські пабліки у Telegram із посиланням на джерела повідомили, що внаслідок атаки пошкодили великий десантний корабель “Мінськ” і дизель-електричний підводний човен “Ростов-на-Дону”.

Окупанти також заявили, що загинули 2 співробітника заводу, 26 – постраждалих. Водночас офіційних даних про загиблих не було. 

Підводні човни класу “Кіло” –  збірне позначення, прийняте в NATO для двох проєктів російських підводних човнів: субмарин проєкту 877 “Палтус” та проєкту 636 “Варшав’янка”.

Великі десантні кораблі проєкту 775 – за кодифікацією НАТО – Ropucha (польськ. жаба) – серія великих десантних кораблів (ВДК) 2-го рангу ближньої і дальньої морської зони, побудованих у Польщі для ВМФ СРСР.

Кораблі призначені для висадки морського десанту і перекидання морем військ і вантажів. Здатні транспортувати різні види бронетехніки, включно з танками. Кораблі цього проєкту є основою російського десантного флоту.

Довідково: Севморзавод – це суднобудівний Севастопольський морський завод імені Серго Орджонікідзе, на якому будують і ремонтують кораблі Чорноморського флоту Росії.

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам в контексті “бавовни” в тимчасово окупованому Севастополі.

“А поки окупантів “штормить” і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую  пілотам Повітряних сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу!

Далі буде…”, – написав Олещук у Telegram.

Повітряні сили офіційно не коментують вищевказані події.

В ніч на 4 серпня СБУ спільно з ВМС ЗСУ катерами-камікадзе успішно уразили російський великий десантний корабель “Оленегорский горняк”. Цей корабель також належить до великих десантних кораблів проєкту 775 (Ropucha). Всього у рамках цієї програми було побудовано 25 суден проєкту 775, і ще три модернізовані 775М (775/III), які відрізнялися озброєнням – останній з кораблів було спущено на воду у 1990 році.

Нагадаємо, санкції, запроваджені провідними демократіями проти президента Росії Владіміра Путіна та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, зблизили їх таким чином, що це може зробити світ трохи небезпечнішим, пише Bloomberg.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE