Politerno > Україна і світ > Волучення військового ПДФО у місцевих громад: кошти потрібно передавати безпосередньо військовим частинам – Бутусов

Волучення військового ПДФО у місцевих громад: кошти потрібно передавати безпосередньо військовим частинам – Бутусов

  • 22 Вересня, 2023
  • 476 Переглядів
  • 0

У парламенті розглядається Бюджет-2024, у якому пропонується позбавити місцеві громади надходжень податку на доходи фізичних осіб від військовослужбовців та поліцейських. Увесь ПДФО сил оборони піде на фінансування центрального бюджету.

До чого це призведе, роз’яснює головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов.

  1. Зараз командири військових частин отримують можливість домовитись з місцевою владою і за умови сплати податків багато міст спрямовує на це 20-30% коштів від ПДФО на потреби конкретних військових частин, і кожен командир може розпоряджатись цим особистим позаштатним фондом, купувати необхідне або змінити місце сплати ПДФО, якщо командира ставлення місцевої влади не влаштовує. Чи отримає ці кошти військова частина, якщо ПДФО заберуть у центральний бюджет? Ми усі розуміємо, що як тільки гроші підуть у центральний бюджет, то, за чинним законопроєктом, військова частина не отримає нічого, і командири будуть позбавлені можливості фінансувати свої пріоритетні потреби.
  2. Місцеве самоврядування виконує основну роботу з підтримки життєдіяльності населених пунктів, у яких живуть військовослужбовці та їхні родини – і цей ПДФО дає змогу робити дотації на інфраструктуру, готувати міста до зими, коли ворог знов буде порушувати електро-, водо- і газопостачання. Резерви пального, генератори для громад тощо. Держава все це не фінансує, а без життєдіяльності міст можливості з використання їх для потреб оборони значно скоротяться, у нас і так великий відтік кадрів, велика еміграція. Якщо забрати гроші на інфраструктуру, то центральний бюджет усе це фінансувати не буде. До яких наслідків це може призвести взимку? До катастрофічних.

Що робити?

  1. Перший варіант: Так, класти бруківку, ремонтувати стадіони, купувати дорогі машини за рахунок місцевих бюджетів недоцільно – але такі самі нецільові витрати роблять і органи центральної влади. Тому треба визначити законом на період війни поняття цільових та нецільових витрат з бюджетів усіх рівнів. Щоб гроші йшли винятково на потреби оборони, на життєдіяльність, соціальний захист. І тоді не треба щось забирати.
  2. Другий варіант, який мені найбільше подобається: Залишити місцевим бюджетам частину ПДФО – але 30-50 % від нинішнього рівня. А інші 50-70 % видавати безпосередньо на рахунки військових частин. Буде складно, але тоді мери ходитимуть до комбригів та проситимуть гроші на фінансування деяких програм. Тоді гроші будуть гарантовано на руках командирів частин, і вони зможуть самі фінансувати основні потреби, а не звертатись до місцевого самоврядування.

Висновок:

Усі елементи системи нашої держави потрібно вдосконалювати, але не за рахунок того, що гроші від одного органу влади забирають для іншого органу влади, а за рахунок того, що влада забирає на себе ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Хочете забрати місцеві податки – то вкажіть, хто тепер буде відповідати за усі питання та проблеми, які за рахунок місцевих бюджетів вирішувались. Гроші – це відповідальність, і розривати цю зв'язку не можна.

Як відомо, парламент підтримав у першому читанні урядовий законопроект про Державний бюджет №10037. У ньому передбачено, що з 1 жовтня та всі 100% військового ПДФО з місцевих бюджетів та весь дорожній фонд з нового року будуть перенаправлені до центрального бюджету.

Нагадаємо, Росія, США та Китай збільшили активність на своїх ядерних полігонах, тоді як напруженість у відносинах між трьома провідними ядерними державами досягла максимуму за останні десятиліття.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE