Politerno > Україна і світ > Втрати можуть становити $1 млрд: Міноборони отримало від спецімпортера “Прогрес” польські снаряди за завищеними цінами – ЗМІ

Втрати можуть становити $1 млрд: Міноборони отримало від спецімпортера “Прогрес” польські снаряди за завищеними цінами – ЗМІ

  • 27 Вересня, 2023
  • 686 Переглядів
  • 0

Компанія-спецімпортер “Прогрес” поставила Міністерству оборони України снаряди за завищеними на 57% цінами, спричинивши втрати $1 млрд. Їх закупили у польської фірми “Alfa”, яка раніше не виконала контракт на постачання снарядів для МО

Про це йдеться у матеріалі-розслідуванні Цензор.НЕТ.

Зазначається, що 27 квітня 2022 року “Прогрес” уклала контракт на 122-мм ОФ снаряд з повним зарядом до гаубиці Д-30 з ціною 32848,66 за одиницю. Контракт виконали лише нещодавно.

У Департаменті військово-технічної політики розповіли, що середня вартість за одиницю товару по цьому контракту у 2022 виявилась 38293,78, а у 2023-му середня вартість за одиницю становила 54804,87.

Таким чином фактично до осені 2022 року українські постачальники через створення конкуренції між собою на ринку закупівлі озброєння спричинили суттєве подорожчання окремих видів озброєння. Лише восени минулого року Міноборони стало створювати певні запобіжники, щоб спецімпортери не підвищували ціни.

Так, від початку повномасштабного вторгнення РФ Міноборони уклало 12 угод з польською компанією “Alfa”, 5 із який зараз оскаржуються в міжнародних судах через дебіторську заборгованість на 1,7 млрд. Через Alfa закуповувалися снаряди і компанією “Прогрес”. Згодом польська фірма передумала виконувати свої контракти й розірвала угоду, але продовжила постачати “Прогресу”.

Раніше журналісти УП з’ясували, що польська компанія мала постачати з квітня 2022 року 122-мм снаряди з повним зарядом до гаубиць Д-30/2С1 по 760 євро, а “Прогрес” підписала контракт з Міноборони на такі ж снаряди по 1195 євро.

“Тобто йшлося про підняття ціни на 435 євро (57%) на одному снаряді, законтрактованому, по суті, в тієї ж фірми в тому ж місяці квітні. У підсумку, контракт з Alfa був виконаний лише на 10% і компанія попросила про розірвання контракту. А компанія “Прогрес” з постачанням снарядів за значно вищими цінами нещодавно таки виконала свою угоду”, – йдеться в статті.

Зазначається, що станом на початок року дебіторська заборгованість Alfa становила понад 3,5 млрд грн, а у компанії "Прогрес", яка також працювала з польською фірмою, - 5,2 млрд грн.

"Як стало відомо Цензор.НЕТ з власних джерел, станом на 14 вересня дебіторка "Alfa" становила 0,9 млрд грн, "Прогресу" - 2,7 млрд грн. Оскільки виконання контрактів немає, то, скоріше за все, міністерство просто продовжило компаніям строки виконання, як воно часто чинить у таких випадках", - пише автор.

Наразі Alfa є фігурантом провадження НАБУ. Адже, з огляду на раніше оприлюднені дані по дебіторці, втрати України на закупівлях зброї можуть становити приблизно $1 млрд.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 27 вересня призначив трьох нових заступників міністра оборони.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE