Politerno > Україна і світ > Сім країн ЄС замовили снаряди для України через механізм спільних закупівель – Reuters

Сім країн ЄС замовили снаряди для України через механізм спільних закупівель – Reuters

  • 29 Вересня, 2023
  • 369 Переглядів
  • 0

Сім країн ЄС замовили боєприпаси за схемою спільних закупівель Європейського Союзу, щоб терміново доставити Україні артилерійські снаряди та поповнити виснажені західні запаси.

Про це пише Reuters.

Замовлення, розміщені згідно з контрактами, які узгодило Європейське оборонне агентство (EDA), стосуються артилерійських снарядів калібру 155 мм. Це один з найважливіших боєприпасів у війні на виснаження між Збройними силами України та армією РФ.

Схема була створена в рамках плану вартістю щонайменше 2 млрд євро, започаткованого в березні з метою доставки 1 млн артилерійських снарядів і ракет в Україну протягом року. Деякі офіційні особи та дипломати висловили скептицизм щодо реалістичності цієї мети, проте дана ініціатива ознаменувала зростання ролі ЄС в оборонних і військових справах, пов’язаних з війною в Україні. До цього часу оборонні закупівлі здебільшого були прерогативою урядів окремих 27 країн-членів блоку.

“Сім держав-членів вже розмістили замовлення на боєприпаси калібру 155 мм за прискореною процедурою EDA”, – йдеться в електронному листі агентства у відповідь на запит Reuters.

Зазначається, що більше замовлень, наприклад, для цілей національного поповнення, можуть бути реалізовані в найближчі тижні та місяці.

Агентство EDA відмовилося назвати країни, заявивши, що кожен уряд має розповідати про участь у закупівлі боєприпасів. Міністерство оборони Литви у відповідь за запит Reuters підтвердило, що Литва є однією з семи країн.

EDA також відмовилося назвати вартість та кількість замовлень, заявивши, що більшість інформації є конфіденційною. Однак в агентстві заявили, що угоди укладалися як на снаряди, так і на компоненти, такі як детонатори, заряди та капсулі.

У заяві йдеться, що схема охоплює чотири “сучасні вогневі платформи, розроблені та вироблені в Європі… і які найчастіше використовуються українськими збройними силами”. Згадуються французькі CAESAR, польські Krab, німецькі PzH2000 та словацькі Zuzana C/2000.

Розмістивши замовлення до кінця цього місяця, країни мають право подати заявку на відшкодування витрат на боєприпаси, закуплені для України, із фонду ЄС, Європейського фонду миру.

Як повідомлялося, компанія-спецімпортер “Прогрес” поставила Міністерству оборони України снаряди за завищеними на 57% цінами, спричинивши втрати $1 млрд. Їх закупили у польської фірми “Alfa”, яка раніше не виконала контракт на постачання снарядів для МО

Нагадаємо, за словами журналіста Євгена Плінського, історія з затриманням БЕБ контейнера сигарет з ОАЕ на $2 млн – це елемент реалізації головної корупційної схеми БЕБ в умовах війни. Ніхто не планував ці сигарети розмитнювати, а арешт БЕБ був запланованим з самого початку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE