Politerno > Україна і світ > Трамп обіцяв не захищати країну НАТО, яка не сплачує внески – Столтенберг жорстко відреагував

Трамп обіцяв не захищати країну НАТО, яка не сплачує внески – Столтенберг жорстко відреагував

  • 11 Лютого, 2024
  • 441 Переглядів
  • 0

Експрезидент США Дональд Трамп згадав, як він перебуваючи на посаді погрожував “заохотити Росію” напасти на одного з членів НАТО, які не виконують фінансові зобов’язання перед Альянсом.

Про це він сказав під час виступу на мітингу у Південній Кароліні, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

За словами Трампа, одного разу він сказав одному з лідерів НАТО, що не захищатиме країну, яка не сплачує внески, якщо вона зазнає нападу з боку Росії, і “заохочуватиме її (Росію – ред.) робити все, що вона, чорт забирай, забажає”.

Трамп згадав, що лідер “великої країни” представив гіпотетичну ситуацію, в якій він не виконує свої фінансові зобов’язання в рамках НАТО і зазнає нападу з боку РФ.

Експрезидент США додав, що згаданий ним лідер спитав у нього, чи прийдуть США на допомогу його країні в такому випадку.

“Я сказав: “Ви не заплатили? Ви порушили закон?”… “Ні, я не захищатиму вас, насправді я заохочуватиму їх робити все, що вони захочуть. Ви повинні заплатити”, – розповів Трамп.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що Альянс захищатиме всіх своїх союзників у разі нападу та розкритикував заяви, які ставлять це під сумнів.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на коментар Столтенберга, який наводять низка західних ЗМІ, серед яких The Guardian.

Генсек зазначив, що НАТО і готовий, і спроможний захищати усіх союзників у разі агресії, і будь-який напад на країну НАТО отримає об’єднану і потужну відповідь.

"Будь-які припущення, що союзники не будуть захищати одне одного, підривають усю нашу безпеку, у тому числі США, та підвищують ризики для американських та європейських військових.

Розраховую на те, що незалежно від того, хто переможе (на виборах президента – ред.), США залишаться сильним і відданим союзником НАТО", - зазначив Столтенберг.

Нагадаємо, Ігор Плахута, якого 11 лютого призначили командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ, керував Внутрішніми військами Міністерства внутрішніх справ під час розгону Майдану.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE