Politerno > Україна і світ > Шило та ще 6 фігурантів отримали підозри у справі щодо заволодіння 100 млн на трансформаторах для УЗ

Шило та ще 6 фігурантів отримали підозри у справі щодо заволодіння 100 млн на трансформаторах для УЗ

  • 3 Квітня, 2024
  • 217 Переглядів
  • 0

Детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру учасникам організованої групи, причетної до заволодіння 94,8 млн грн коштів “Укрзалізниці” при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ і САП.

За даними слідства, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

“Компанія ж контролювалась громадянином Республіки Білорусь. Лідер групи організував підготовку та направлення до УЗ листа “Щодо загроз державній безпеці”, який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Втім справжньою загрозою стало те, що він при цьому проігнорував громадянство контролера компанії та його зв’язки з РФ.

Згодом “переможець” через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 рр. “Укрзалізниця” зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд”, – йдеться у повідомленні НАБУ.

Підозри отримали 7 учасників групи, серед яких (посади вказано на час вчинення злочину):

  • керівник організованої групи, радник Офісу Президента України, а в подальшому – співробітник СБУ (за даними ЕП, йдеться про ексрадника Офісу президента та колишнього очільника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шила);
  • два учасники організованої групи;
  • перший заступник директора Філії “Центр забезпечення виробництва” АТ “Укрзалізниця” (за даними Центру протидії корупції (ЦПК), йдеться про Олексія Онисимюка);
  • заступник директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ “Укрзалізниця” (за даними ЦПК, йдеться про Олександра Шевченка);
  • посередник, який діяв від імені компанії-постачальника;
  • співробітник СБУ.

“Наразі затримано керівника ОГ та трьох інших осіб. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів”, – додали в САП.

За словами НАБУ, лідеру групи також повідомили про підозру у заволодінні 117 млн грн при закупівлі кабелів АТ “Укрзалізниця”, яке НАБУ і САП викрили у березні цього року.

Крім цього, суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Нагадаємо, Фонд державного майна продав на приватизаційному аукціону комплекс будівель колишньої Уманської виправної колонії, стартова вартість під час торгів зросла у 194 рази.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE