Politerno > Україна і світ > Суд не продовжив строк тримання Червінського під вартою, але його можуть спробувати арештувати без судового розгляду, – адвокат Лисенко

Суд не продовжив строк тримання Червінського під вартою, але його можуть спробувати арештувати без судового розгляду, – адвокат Лисенко

  • 19 Квітня, 2024
  • 563 Переглядів
  • 0

Підготовче судове засідання у справі полковника ССО Романа Червінського, яке колегія Кіровоградського районного суду Кіровоградської області тричі переносила через те, що належним чином не були викликані потерпілі, сьогодні не відбулося. Хоча, не зважаючи на неналежне повідомлення потерпілих, суд хотів розглянути клопотання сторони обвинувачення про продовження строку тримання під вартою ексрозвідника, протягом дня через численні повітряні тривоги засідання відкладалось, а потім у суддів закінчився робочий день. Тому завтра Романа Червінського мають звільнити з-під арешту.

Про це в коментарі Цензор.НЕТ заявив адвокат Романа Червінського Сергій Лисенко, додавши, що згідно з останньою ухвалою слідчого судді Шевченківського райсуду міста Києва, строк його тримання під вартою закінчується сьогодні опівночі.

В той час він зазначив, що обвинувачення або суд може застосувати статтю 615 Кримінально процесуального кодексу, в якій йдеться про особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану.

“Робочий день в суді закінчився. І коли судді виходили з зали, оскільки знову пролунала тривога і проводити засідання з питань безпеки було неможливо, прокурор встиг прокричати, що треба в порядку 615 статті КПК затримати Червінського без ухвали суду в звязку з неможливістю проведення підготовчого судового засідання, – розповів адвокат. – Судді встали і вийшли, нічого з цього приводу не сказали. Тому документом, на підставі якого він може завтра бути не на свободі, може стати ухвала суду, винесена без розгляду цього питання в засіданні, або постанова, винесена прокурором, якщо їм не вдасться вмовити суддів. Оскільки 615 стаття виписана таким чином, що там чітко не зазначено, у кого є повноваження приймати такі рішення”.

У квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині та заарештуваали  без права застави. Розвідник заявив про політичний тиск.

Генерал-майор Віктор Ганущак, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина, в яку був зарахований на посаду заступника командира полковник Червінський, розповів в інтерв’ю Цензор.НЕТ, що операцію на аеродромі “Канатове” було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати Ганущака та не приймав докази на користь Червінського. 

Полковник Роман Червінський теж заявляв, що операцію з вербування російських пілотів для викрадення літаків РФ ініціювала СБУ.

Як повідомлялося, колишньому українському розвіднику Роману Червінському у грудні минулого року оголосили підозру в спробі заволодіти 100 тисяч доларів США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

Нагадаємо, Палата представників США 19 квітня проголосувала за те, щоб винести на свій розгляд законопроєкт про довгоочікувану допомогу Україні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE