Politerno > Україна і світ > В чиї кишені розійшлися валютні кредити МВФ

В чиї кишені розійшлися валютні кредити МВФ

  • 28 Березня, 2017
  • 1899 Переглядів
  • 0

 

“Приват» допоміг Порошенку відмити 30% кредитів, 70% вкрали чиновники міжнародного валютного фонду. Що знайшли аудитори в «Приват Банку”?

Кредити Міжнародного кредитного фонду (МВФ) “пройшли” через націоналізований “Приват Банк” та опинилися на рахунках підставних осіб, які ведуть до оточення Президента України Петра Порошенка та екс-міністра фінансів Наталії Яресько, повідомив портал “Антикор“.

Про це стало відомо після аудиторської перевірки “Приват Банку” міжнародною компанією “Price Waterhouse Coopers”. Офіційно інформацію так і не оприлюднили – втрутилися впливові люди Президента, які зараз намагаються зам’яти скандал. У “Приват Банку” наполегливо ухиляються від коментарів, але від послуг “Price Waterhouse Coopers” раптово відмовилися і вже підшукали більш “поміркованого” аудитора. Про це повідомляють видавництва “Мінфін” і “Дело”.

НБУ цю ситуацію не коментує, але стало відомо, що проблема стосується оцінки заставного майна в “Приват Банку”. Нацбанк вважає, що аудитори “Price Waterhouse Coopers” зробили неправильні висновки. У підсумку, аудиторів не просто “звільнили”, НБУ наполіг на тому, щоб український офіс “Price Waterhouse Coopers” взагалі закрили.

“У нас є питання до оцінок “PwC ” застав ПриватБанку і ще одного чинного банку, який ми не можемо назвати. Майже всі їхні звіти, які ми бачили, містили в собі серйозні недоліки, від чого ставали неякісними і непрофесійними”, – заявив директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.

Під тиском НБУ Фонд державного майна скасував компанії “Price Waterhouse Coopers” сертифікат оцінювача, проте через 6 днів вони отримали новий. Але НБУ не припинили переслідування компанії.

Що ж такого накопали в “Приват Банку” міжнародні аудитори? З якої причини на них почалося тотальне “полювання на відьом”? Відповіді є в звіті “Price Waterhouse Coopers”, але НБУ не дозволив, щоб він був оприлюднений в Україні.

Джерело в компанії “Price Waterhouse Coopers” повідомляє, що результати аудиту направлено американській стороні, яка фінансувала українські кредити, призначені для реформ. За його словами, аудитори виявили нецільове використання великих позик, які перераховували Україні (а фактично НБУ) через Міжнародний валютний фонд.

Аудитори знайшли «ланцюжок», за яким гроші МВФ Нацбанк України під разними “економічними” приводами перераховував на рахунки націоналізованого “Приват Банку”. А вже з “Привату” міжнародні мільйони йшли в декількох напрямках. Аудит з’ясував, що гроші отримували підставні особи з оточення Президента України Петра Порошенка та екс-міністра фінансів Наталії Яресько.

Міжнародний валютний фонд прийняв рішення провести аудиторську перевірку Нацбанку України на предмет зловживання при використанні кредитних траншів. В НБУ цю інформацію не підтверджують, але і не спростовують.

Але багато аналітиків сумніваються, що аудиторська перевірка Національного банку України відбудеться. Експерти, які мали доступ до результатів перевірки використання кредитів МВФ, кажуть, що в Україну потрапляло тільки 30% виділених на реформи грошей. Саме ці 30 відсотків проводило через “Приват” керівництво країни і ховало на своїх особистих рахунках.

Де ж решта 70 відсотків? За деякими даними, ці гроші в Україну так і не потрапили. Їх роздерибанили між собою структури, афільовані з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, помічником державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторією Нулланд і американським дипломатом Мадлен Олбрайт. У цьому списку є й інші відомі прізвища. По суті, більшу частину кредитів, які призначалися народу України, ці персони забрали собі в рахунок “відсотків” за послуги лобіювання цих кредитів для нашої країни.

Очевидно, що чиновники МВФ, які замішані в розкраданні кредитних грошей, не зацікавлені провести чесний аудит Нацбанку. Експерти припускають, що Лагард вибере для аудиту НБУ “свою” компанію. Можливо, ці аудитори будуть близькими до Мадлен Олбрайт.

“Головне завдання аудиторів МВФ в Україні буде підтасовування документів і фактів таким чином, щоб обгрунтувати законне використання кредитів офіційним Києвом. Це гра в “чотири руки”. І НБУ, і МВФ будуть робити все, щоб приховати факти корупції перед адміністрацією Дональда Трампа”, – коментує експерт.

Які наслідки від цієї міжнародної афери для України? Однозначно – дуже серйозні.

 

 

За фактом, кредити МВФ “освоїли»”Порошенко і Лагард, але повертати ці мільйони разом з відсотками будуть українці. Адже за документами, гроші пішли на реформи і боротьбу з корупцією.

Руслан Якушєв

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE