Politerno > Україна і світ > Меркель та Могеріні висловились щодо європейського майбутнього Туреччини

Меркель та Могеріні висловились щодо європейського майбутнього Туреччини

  • 29 Квітня, 2017
  • 1469 Переглядів
  • 0

Канцлер Німеччини Ангела Меркель дотримується “позиції розсудливості” в подальших відносинах Європейського Союзу та Туреччини.

Про це повідомляє DW.

Зокрема, Меркель вважає, що Європа і Туреччина не повинні повністю відвертатися один від одного. Канцлер ФРН підкреслила, що завдання “відкрити новий розділ” в переговорах з Туреччиною про членство в ЄС зараз не стоїть. У той же час, вона заявила, що можливе введення Анкарою страти буде означати закінчення цього діалогу.

Нагадаємо, 2 травня канцлер ФРН Ангела Меркель відвідає Росію з офіційним візитом. Були названі питання, які будуть обговорюватися між президентів РФ Володимиром Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель на переговорах в Сочі.

У Туреччині 16 квітня відбувся референдум, на якому трохи більше 51 відсотка учасників підтримали зміни в конституції країни, що істотно розширюють повноваження глави держави. Після плебісциту президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що має намір відновити в країні смертну кару.

В той же час, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявила  після неформальної зустрічі глав МЗС країн ЄС на Мальті, що Євросоюз готовий продовжувати переговори про приєднання Туреччини, але якщо турецька сторона сама цього захоче і погодиться виконати необхідні ключові критерії особливо в сфері прав людини.

“Процес приєднання триває, він не зупинений і не завершений, але, як ви знаєте, ми в даний час не працюємо над відкриттям нових глав переговорів”, – сказала Могеріні, додавши, що ЄС поважає результати турецького рефендуму.

Вона наголосила, що критерії для переговорів про вступ до ЄС чіткі, зрозумілі і дуже добре відомі в Туреччині.

“Якщо Туреччина зацікавлена у переговорах – як міністр закордонних справ Чавушоглу розповів нам сьогодні, і як я розумію, президент Туреччини висловив ті ж погляди в останні години – в Туреччині дуже добре знають, що це означає, особливо в сфері прав людини, верховенства закону, демократії, основних свобод, включаючи свободу засобів масової інформації, очевидно, смертної кари, і стосовно міжнародного права і принципу добросусідства”, – сказала Могеріні.

Глава дипломатії ЄС зазначила, що тільки від Туреччини залежить, чи хоче вона продовжувати бути країною-кандидатом на вступ до ЄС, “продовжувати бути зацікавленою або незацікавленою у тому, щоб приєднатись до нашої сім’ї”.

Могеріні зазначила, що на неформальній зустрічі на рівні міністрів не приймали жодних офіційних рішень або висновків, але узгодили спільну позицію.

Раніше глава МЗС Австрії Себастьян Курц заявив, що Туреччина перетнула “червону лінію”, провівши конституційний референдум, відтак переговори про членство країни в Євросоюзі необхідно припинити.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE