Politerno > Україна і світ > Взявши кредит у $3 мільярди, уряд виставив себе на посміховисько, – фінансист (Відео)

Взявши кредит у $3 мільярди, уряд виставив себе на посміховисько, – фінансист (Відео)

  • 1 Жовтня, 2017
  • 1377 Переглядів
  • 0

Зараз для країни не на часі позичати такі великі кошти. Але якщо вже і позичати, то щонайбільше півмільярда доларів, і не на 15, а на 5 чи 3 роки. За таких умов ставка була б трохи вищою за 4%.

Таку думку висловив фінансист, екс-заступник голови Національного банку України Олександр Савченко на телеканалі ZIK.

Глядач програми зауважив, що нещодавно український уряд взяв кредит від приватних структур на Заході розміром у 3 мільярди доларів, і під більш як 7% річних. Натомість експерти зазначають, що це дуже високий процент, і ніхто у світі не позичає гроші за таких умов.

“Я також був обурений і ставкою по цьому кредиту, і терміном у 15 років, на який взяла кредит Україна. Я вважаю, що зараз для країни не на часі позичати такі великі кошти. Але якщо вже і позичати, то щонайбільше півмільярда, і не на 15, а 5 чи 3 роки. За таких умов ставка була б трохи вищою за 4 %. Натомість виходить, що країна заплатить більш як мільярд доларів за час надання кредиту”, – пояснив експерт.

Також він зауважив, що Україна може позичати у МВФ по ставці нижчій, ніж у два рази. Однак країна зараз узагалі не потребує таких грошей. До того ж, зараз кредитний рейтинг України зростає, що означає, що через півроку держава може позичати гроші значно дешевше, а через рік – ще дешевше.

“Натомість Україна виставила себе на посміховисько перед усім світом, адже це є найдорожче запозичення у світі за останній час. До того ж, навіть країни Азії і колишнього Радянського Союзу позичають дешевше”, – констатував Олександр Савченко.

Відтак, підсумовує фінансист, такий кредит – це чергова помилка влади. Однак, якщо країна хоче бути багатою, то на рівні макроменеджменту треба приймати рішення, які повинні бути правильними. Але якщо і надалі влада буде робити такі катастрофічні помилки, то Україна ще довго залишатиметься бідною країною.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE