Politerno > Україна і світ > Чому Автомайдан приєднається до акції 17 жовтня біля Верховної Ради

Чому Автомайдан приєднається до акції 17 жовтня біля Верховної Ради

  • 9 Жовтня, 2017
  • 1530 Переглядів
  • 0

Чому Автомайдан приєднається до акції за зміну виборчого законодавства (̶м̶а̶ж̶о̶р̶и̶т̶а̶р̶к̶а̶ відкриті списки), зняття депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду, яка відбудеться 17 жовтня біля Верховної Ради.

У 2014-му році кандидат у Президенти Петро Порошенко у своїй передвиборчій програмі обіцяв “докласти всіх зусиль у рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року відбулися дострокові парламентські вибори суто на пропорційній основі за відкритими списками”. Дострокові парламентські вибори тоді таки відбулися, але за старої змішаної системи з мажоритаркою.

В листопаді 2014р. вже голови депутатських фракцій Верховної Ради нового скликання підписали коаліційну угоду, в якій, зокрема, обіцяли протягом 1-го кварталу 2015-го року запровадити в країні пропорційну виборчу систему виборів до Верховної Ради України з відкритими списками.

На початку наступного місяця, в грудні 2014р., до Верховної Ради був поданий законопроект 1068-2, який скасовує мажоритарку та запроваджує пропорційну виборчу систему з відкритими списками, але він до сих пір так і не виносився на розгляд парламенту! Майже три роки(!) минуло!

Всім зрозуміло, що мажоритарка, яка була реанімована Януковичем у 2011р., це зло, корінь політичної корупції в країні, адже дає можливість половині депутатів проходити до Верховної Ради завдяки скупці голосів на своїх “прикормлених” роками округах. Саме завдяки їй регіоналам вдалося на виборах у 2012-му році провести до парламенту 185 нардепів. Якби ж ті вибори відбулися суто на пропорційні основі, то вони б мали на 50(!) депутатів менше! Чому ж сьогоднішня влада не поспішає знищувати цю корумповану виборчу систему? Все просто: бо якби не мажоритарка, то в 2014-му році “Блок Петра Порошенка” отримав не 132 місця в парламенті, а менше 100!

Тому нам абсолютно зрозуміле небажання Порошенка і його парламентської фракції приймати закон з пропорційною виборчою системою, але настав час відповідати нарешті за свої обіцянки. Якщо ж ми зараз не змусимо нардепів запустити механізм переходу до нової виборчої системи в країні, то зробити це до наступних парламентських виборів у 2019р. просто не вистачить часу; відповідно на нас чекають чергові 5 років саботажу реальних змін в країні.

Саме тому 17-го жовтня ми приїдемо під стіни парламенту і не випустимо з нього народних депутатів до тих пір, поки вони не виконають свої ж обіцянки і не проголосують новий закон про вибори, законопроект про зняття депутатської недоторканності (№6773), який нарешті унеможливить ту кругову поруку, що всі роки Незалежності існувала в стінах парламенту, коли депутати фактично покривали один одного, захищаючи від кримінальної відповідальності за скоєні ними злочини (скасування недоторканності також було однією з вимог коаліційної угоди, підписаної в 2014р. головами депутатських фракцій) та законопроект №6011, що передбачає створення антикорупційного суду, в необхідності якого вже переконалася вся країна, бо “реформована” стара судова система так і не спромоглася до цього часу посадити жодного топ-корупціонера в країні, яка займає одні з перших місць у світі за рівнем корупції!

То що обираєш ти? Саботаж чи розвиток країни?

17-го жовтня у вас буде можливість відповісти на це питання безпосередньо народним депутатам, які від безкарності, як бачимо, почали вже забувати, що таке праведний народний гнів.

17 жовтня | 9:30 | Верховна Рада.

Анонс події
Велика політична реформа. Всеукраїнська акція

Також на сайті “Великої політичної реформи” бажаючі долучитися до акції 17-го жовтня в регіонах можуть лишити свої контактні дані, щоб організатори мали можливість зв’язатися з вами, адже дана акція відбудеться не лише в Києві, а і в обласних центрах.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE