Politerno > Україна і світ > Дорогу антикорупційному суду відкрито – Ємець

Дорогу антикорупційному суду відкрито – Ємець

  • 16 Листопада, 2017
  • 1600 Переглядів
  • 0

Парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендував Верховній Раді відхилити депутатський законопроект про Антикорупційний суд.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови комітету Ради з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

“Дорогу антикорупційному суду відкрито. Щойно комітет Правової політики та правосуддя прийняв рішення про рекомендацію Верховній Раді повернути депутатський законопроект суб‘єктам ініціативи”, – написав він.

“Нагадаю, що саме цей законопроект є тією обставиною, яка не дає можливість Президенту внести законопроект свого авторства, як те рекомендує Венеційська комісія”, – додав Ємець.

В коментарі “Українській правді” Ємець розповів, що раніше рішення комітету не було і голосування відбувалися без нього.

Проте, за його словами, до комітету звернулися автори законопроекту, що захотіли зняти його з розгляду і комітет підтримав їх заяву.

Як відомо, 14 листопада Верховна Рада вкотре не змогла проголосувати за відкликання депутатського законопроекту про антикорупційні суди, щоб президент Петро Порошенко міг подати на розгляд парламенту власний варіант документу.

В той же час, 8 листопада президент Петро Порошенко звернувся до спікера парламенту із закликом створити у Верховній Раді групу з напрацювання нового законопроекту про Антикорупційний суд.

Як повідомлялось, 19 жовтня активісти на чолі з народними депутатами Єгором Соболєвим та Юрієм Левченком прийшли до адміністрації президента і передали законопроект про антикорупційний суд який вони підготували.

Як заявив голова “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін, пропозиція президента Петра Порошенка створити в парламенті робочу групу депутатів, яка розробить положення проекту закону про створення Антикорупційного суду є лише затягуванням часу і спробою перекласти відповідальність на народних обранців.

Венеціанська комісія на пленарному засіданні 6 жовтня надала висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого законом “Про судоустрій і статус суддів”, який був схвалений 2.06.2016 року разом з законом “Про внесення змін до Конституції (за частиною правосуддя)” .

Закон передбачає перехід України до триланкової судової системи і створення Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції.

Також передбачено, що відносно Вищого антикорупційного суду повинен бути прийнятий окремий закон.

Як повідомлялося, на міжнародному форумі YES президент Петро Порошенко висловив сподівання, що вже у жовтні в Україні з’явиться антикорупційна палата, а створення відповідного суду ще може зачекати, на що отримав заперечення колишнього держсекратаря Джіма Керрі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час форумуї теж заявив, що не має значення, чи буде створено Антикорупційний суд чи палату, головне, щоб цей орган був незалежний і створився швидко. Подібні тези висловив і генпрокурор Юрій Луценко.

Раніше Верховна Рада намагалася ухвалити законопроект про створення Вищого антикорупційного суду в Україні, але щодо нього в парламенті виникли суперечки.

Зараз на експертизі Венеціанської комісії знаходяться законопроекти про створення в Україні антикорупційного суду та про створення спеціалізованої антикорупційної палати при існуючому Верховному Суді.

Зокрема, комітет Верховної Ради з питань правосуддя і правової політики звернувся з проханням до спікера парламенту Андрія Парубія повернути законопроект №6011 про створення Вищого антикорупційного суду.

Водночас у Європі кажуть, що Україні потрібен саме антикорупційний суд. Міжнародна організація Transparency Іntеrnаtіоnаl вважає, що антикорупційна палата при існуючому суді не зможе замінити незалежного антикорупційного суду в Україні.

13 липня голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Європейський Союз більше не наполягає на створенні окремого антикорупційного суду в Україні, а згоден на створення антикорупційної палати в рамках чинної судової системи.

Згодом представник ЄС пояснив, що Юнкер виступає за створення необхідних органів для боротьби з корупцією в Україні і не заперечував створення окремого Антикорупційного суду, підтримавши спеціальну антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.

Посол США в Україні Йованович у травні заявила, що США працюють з усіма учасниками формування Верховного суду. Окремо Штати виділяють одну важливу реформу – основу антикорупційного суду в Україн.

У Міжнародному валютному фонді переконані, що Україні потрібен антикорупційний суд. Про це повідомив в інтерв’ю ЕП заступник голови МВФ Девід Ліптон.

4 жовтня президент Петро Порошенко несподівано заявив, що Україні необхідно створити антикорупційний суд. Він навіть пообіцяв подати в Раду законопроект про створення такого суду, щойно той буде погоджений фракціями парламенту.

Читайте також: Чому Порошенко різко змінив думку щодо антикорупційних судів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE